Alexa Österlindh uppfattas i bland som man och i bland som kvinna av sin omgivning. I dag tycker hon att det inte spelar så stor roll, även om hon föredrar att bli tagen för kvinna.
Alexa Österlindh uppfattas i bland som man och i bland som kvinna av sin omgivning. I dag tycker hon att det inte spelar så stor roll, även om hon föredrar att bli tagen för kvinna.

Bytte identitet – till kvinna.

ANNONS
|

I dag har Alexa börjat föreläsa om sin resa mot ett sannare jag och hon skriver nu på två böcker, som hon hoppas ska ges ut. Hon vänder sig inte enbart till transsexuella utan vill råda alla människor att vara ärliga och sanna mot sig själva.

– Jag har egentligen inget behov av att vara kändis, även om det är en fördel för mig att vara ett känt namn. Mitt syfte med att berätta min historia är att inspirera andra, att våga ta steget i sitt liv, vara sig själv och leva fullt ut, säger Alexa, som efter tiotalet år i stan flyttat tillbaka till det lilla samhället Härryda, öster om Göteborg.

ANNONS

Hennes resa har många gånger varit svår. Redan som liten pojke kände hon att hon var annorlunda – mer ansvarskännande och försiktig. Egenskaper som hon själv beskriver som kvinnliga.

Hon började äta för mycket, gick upp i vikt och blev mobbad och därmed allt mer inåtvänd. Fristaden blev mammas garderob där hon fram till 20-årsåldern stängde in sig för att prova kläder.

Eftersom hon hade dåliga betyg var den enda linjen hon kom in på den till verkstadsmekaniker. Hon utbildade sig, fick jobb och blev kvar på samma företag i 16 år. Men samtidigt startade en process inuti henne. Anders blev sakta Alexa.

Efter ett kort äktenskap med en kvinna där det ingick en fräck bil, hund och gemensam lägenhet på Guldheden hittade Alexa ett sällskap och sammanhang där hon kunde släppa fram sitt rätta jag.

– Efter äktenskapet samlade jag på mig säkert 30¬–35 par skor och massa kläder. Det var en frihet att kunna få använda dem och blir uppskattad för det.

Efter skilsmässan började hon också med hårtransplantationer och hormoner och kände till sin glädje brösten växa. Laserbehandlingen av skägget var däremot inte lika njutningsfull.

– Det var det värsta jag varit med om. Det gjorde så jävla ont när de brände sönder hårsäckarna.

ANNONS

Till slut tog Alexa beslutet att gå hela vägen med ett könsbyte. Första steget blev ett nytt namn, vilket inte vållade några problem hos Skatteverket då det redan fanns män som hette så. Därefter följde en lång obligatorisk psykologisk utredning som slutade med att hon nekades könskorrigering efter att hon förklarat att hon nöjde sig med att ta bort sina testiklar. Hon ansåg att det var det manliga könshormonet testosteron som var orsaken till den obalans hon kände i kroppen.

– Det var inte okej att bara gå halva vägen inom könsutredningen. Det är inte tillåtet att enbart att ta bort testiklarna vid en könskorrigering vilket gjorde att jag blev utkastad ur utredningen och var tvungen att åka till USA med en vän för att utföra operationen.

Men ganska snart efter hemkomsten kände hon att det inte var tillräckligt. Hon ville ha en identitet som kvinna.

– Det var inte så kul att bli uppropad som ”han” hos läkaren, säger Alexa.

Efter ytterligare en utredning på Lundströmmottagningen i Alingsås skickades en ansökan till Socialstyrelsens rättsliga råd om att byta juridisk könstillhörighet och den godkändes.

– Det är klart att jag hellre önskade att jag gjort ett könsbyte fullt ut, men det innebär också risker och tar lång tid. Det kändes inte så viktigt. Det är möjligt att jag ångrar mig om några år och går hela vägen. Men för mig har en könsidentitet inte bara med könet att göra.

ANNONS

Kön: kvinna, tidigare man.

Ålder: 39

Verksam som: föreläsare och författare.

Bor: Härryda

Sexuell läggning: trans- och bisexuell

Transexualism är en könsidentitetsstörning, ett tillstånd där en person känner stark och bestående identifikation med det motsatta könet och har en önskan om att korrigera sin kropp så att den stämmer med den inre upplevelsen. Diagnos ges av läkare.

Könskorrigerande behandling kan ges den som fått diagnosen transsexualism samt har de medicinska och psykosociala förutsättningarna. I Sverige är enda möjligheten en fullständig könskorrigering då syftet är att efterlikna det andra könet. Beslut tas av Socialstyrelsen.

Ny könsidentitet och personnummer kan den få som är ogift, steriliserad och som sedan ungdomen upplever sig tillhöra ett annat kön, sedan avsevärd tid uppträder i den könsrollen samt antas fortsätta leva i den. Beslut tas av Socialstyrelsen.

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS