Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Columbus Christensson, Tess Rosvall, Meja Sjögren och Sofia Ribbing berättar i kör för koststuderande Aimée Wermelins om hur god dagens paprikasoppa med röda linser är. 

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Byter kött mot baljväxter

Under två veckor skippas kött och fågel i skollunchen på friskolan Pontos grundskola i Onsala. I stället får eleverna baljväxter. – Jag vet vad linser är, det har min mamma i ögonen, sa en elev ivrigt.

De rödgula små fröna i soppan var inte helt bekanta hos eleverna, och koststuderande Aimée Wermelin hade inte helt lätt att förklara att linser också kan vara en växt som man äter, men soppan gick verkligen hem. Många fyllde sin tallrik både två och tre gånger om under GP:s besök.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det var jättegott. Det här är min tredje tallrik, sa Columbus Christensson.

Till paprikasoppan med linser och potatis hade skolans kokerska Camilla Kärrdin också bakat bröd.

Hon tycker att experimentet är roligt och inspirerande och var inte sen att svara ja när hon fick frågan om att vara med i studien av Aimée Wermelin och Moniqa Nilsson som läser hälsopromotionsprogrammet på Göteborgs universitet. Syftet de har är att undersöka om det är möjligt att introducera mer baljväxter i skolmaten. Ett projekt som sker på c-uppsatsnivå.

– Livsmedelsverket säger att vi bör äta mindre kött och mer baljväxter. Det är bra för miljön, då utsläppen av framförallt metangas skulle minska, säger Aimée Wermelin.

– Men det är också bra för vår hälsa att välja bort fetter och baljväxter är ändå väldigt proteinrika, tillägger Moniqa Nilsson.

Tillsammans har de arbetat om Camilla Kärrdins recept. Den vegetariska soppan som serverades när GP hälsade på var helt ny, annars har det handlat om att byta ut kött och fågel och ersätta med det med baljväxer. I går serverades till exempel lasagne på linser och kidneybönor och nästa vecka väntar hamburgare gjorda på bönor med tex mex-smak.

Camilla Kärrdin blev förvånad när hon fick höra att eleverna tyckte så mycket om paprikasoppan med linser.

– Man brukar säga att de lite äldre eleverna behöver prova 15 gånger innan de vant sig vid en smak.

Hon kan tänka sig att använda mer baljväxer i maten framöver. Men att skippa kött och fågel helt tror hon inte på.

– Jag tror att vi mår bra av att variera vår kost. Men kanske kan man göra hälften, hälften. Att äta kött varje dag är inte heller en bra idé.

På skolan lagas i dag maten till de 22 skoleleverna och 70 förskolebarnen samt personalen från grunden och Camilla Kärrdin köper oftast svenskt kött medan frukt och grönsaker levereras från en lokal odlare.