Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den amerikanska jagaren USS Barry avfyrar kryssningsmissiler.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Byggnad i högkvarteret bombad

En byggnad bara 50 meter från Muammar Gaddafis berömda tält i högkvarteret i den libyska huvudstaden förstördes vid ett flygangrepp sent på söndagen.
Enligt koalitionen slogs Gaddafis kommando- och kontrollutrustning ut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Koalitionen bekräftade natten till måndagen att byggnaden vid Gaddafis högkvarter bombats och att attacken varit riktad mot just den byggnaden där utrustning för att nå armén med kommandon och kontroll var inrymd.

Det fanns inga planer på att försöka träffa Gaddafi eller hans residens, poängterade en talesman enligt CNN.

– Vi fortsätter att bomba de mål som utgör ett direkt hot mot det libyska folket och mot vår möjlighet att upprätthålla en flygförbudszon.

"Barbarisk bombning"

Utländska journalister togs med buss till Gaddafis residens där en av hans talesmän visade upp den träffade byggnaden. Han anklagade väst för att försöka mörda Gaddafi och beskrev västmakternas "barbariska bombning som kunde ha träffat hundratals civila som samlats 400 meter längre bort i residensområdet".

Under den sena söndagskvällen hördes kraftiga explosioner och luftvärnseld också på andra håll i Tripoli.

En order om eld upphör från Gaddafi tidigare på kvällen avfärdades av USA. Antingen är det inte sant eller också bröts den omedelbart, konstaterade den amerikanske presidenten Barack Obamas nationelle säkerhetsrådgivare Tom Donilon.
USA bedömde helgens bombningar som framgångsrika.

– Gaddafi har inte haft något flyg i luften de senaste dagarna, så i praktiken är flygförbudszonen upprättad, sade USA:s försvarschef, amiral Mike Mullen.

Svenska Gripenplan

Sverige får snart en fråga från Nato om att delta i upprätthållandet av FN:s flygförbudszon över Libyen med Jas 39 Gripen, skriver Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

Frågan kan komma den här veckan, möjligen sedan Nato talat med Libyens grannländer först. Även Finland som inte heller är med i Nato kan samtidigt räkna med att få frågan.

Det är i egenskap av medlem i Partnerskap för fred och i Euroatlantiska partnerskapsrådet som Sverige får frågan.


Utrikesminister Carl Bildt har tidigare sagt att Sverige avvaktar med att delta i övervakningen av flygförbudet tills frågan ställs.