Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bygg högt och tätt i Göteborg

Ska det bli fler bostäder, arbetsplatser och levande gatumiljöer så måste det byggas tätt, på höjden och bottenvåningarna måste fyllas med attraktiva affärslokaler, skriver bostadsmarknadens aktörer.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I stadens långsiktiga planer finns en inspirerande vision för framtidens Göteborg. Här beskrivs en spännande, tät och hållbar blandstad full av kreativa miljöer. Men för att lyckas nå dessa högt uppsatta mål måste det till drastiska förändringar i hur och vad vi bygger.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En riktig blandstad ska ha en finkornig mix av olika funktioner i dess stadsmiljöer, kvarter och byggnader. Bostäder i olika upplåtelseformer och prisklasser, arbetsplatser, handel, kultur och nöjen ska ligga nära varandra. Detta framkallar en känsla av trygghet, hemkänsla, minskar bilberoendet och skapar spännande mötesplatser för boende och besökare.

Ska fler och nya stadsmiljöer få samma pulserande stadsliv som exempelvis Linnéstaden så måste det byggas tätt, på höjden och bottenvåningarna måste fyllas med attraktiva affärslokaler, i stället för bostäder, tvättstugor och soprum.

Ett uppenbart hinder för att nå detta mål är den oerhört låga markanvändning i Göteborg. En låg markanvändning innebär inte bara att det byggs färre lägenheter per fastighet i bostadsbristens Göteborg, vilket främst drabbar de tiotusentals ungdomar som vill ut på bostadsmarknaden. Det ekonomiska utrymmet för att bygga lokalytor i gatuplan minskar även drastiskt.

Det effektivaste sättet att nå en högre markanvändning är att bygga fler våningar och fler lägenheter per våning. Även en satsning på kostnads- och yteffektiva lägenheter ger människor med olika ålder, bakgrund eller ekonomiska förutsättningar möjlighet att etablera sig i nya områden. Det är sådana krafttag staden behöver för att bryta den negativa trenden med stigande bostadsbrist, framför allt bland unga Göteborgare.

Så i stället för att vika sig för högljudda protester från särintressen borde kommunens politiker och tjänstemän applådera varje seriöst initiativ som tas för att bygga det täta, höga och spännande Göteborg. För alla göteborgare blir det ju en mångdubbel vinst – fler bostäder, fler arbetsplatser och fler levande gatumiljöer.

Dags att agera politiskt

Vi önskar därför att kommunens berörda tjänstemän omgående ges i uppdrag att arbeta för en ökad markanvändning i framtida detaljplaner, särskilt i centrum. Därtill önskar vi att stadens ledande politiker nu inser allvaret och, över partigränserna och i samarbete med övriga tillväxtkommuner, arbetar för att på nationell politisk nivå uppmärksamma att orimliga överklaganden inte längre ska få styra, stoppa och försena viktiga byggen i Sveriges tillväxtregioner. Bara då kan vi bygga hållbara, kreativa och spännande storstäder som ännu fler vill besöka, bo och verka i.

Johannes Åsberg

samordnare Yimby Göteborg

Magnus Ersman

näringspolitisk chef Fastighetsägarna GFR

Viktoria Lindén

ordförande Jagvillhabostad.nu Göteborg

Andreas Brendinger

regionchef Sveriges Byggindustrier Väst