Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Butterick's vd: Det är ett missbruk av clowndräkten

Den amerikanska trenden med människor som klär ut sig till clowner och skrämmer människor har spridit sig i Sverige. Efter att flera incidenter har anmälts till polisen i Sverige kritiserar nu Butterick's vd Bengt Olander clownerna. – De har förvandlat något roligt till något jättetråkigt. Det är upprörande, säger han.

På flera håll i landet har personer blivit utsatta för skrämmande clowner. Två kvinnor i Timrå blev jagade av en clown som klättrade upp på deras bil, slog på fönsterrutorna och försökte ta sig in till kvinnorna. 

En kvinna i Linköping jagades av en clown på väg till bussen. 

I Västervik har polisen fått larm om att barn har skrämts och jagats av clowner som sedan försvunnit från platsen.

Läs också: Clownskräcken sprider sig till Sverige

Butikskedja Butterick's säljer clowndräkter och företagets vd Bengt Olander har svårt att se det roliga i tilltagen. 

– Det tycker inte vi är speciellt kul. Det är inte vad en clowndräkt ska användas till. De ska göra folk glada, inte missbrukas genom att skrämma folk. 

Han berättar att han inte känner till om någon har köpt clowndräkter på Butterick's med syftet att skrämma människor på stan. 

– Däremot vet vi att bankrånare har använt våra masker för att dölja ansikten. Då har polisen varit hos oss för att se vilka som har legat bakom. 

Om ni visste att någon tänkte använda era dräkter på detta sättet, hur skulle ni göra?

– Om någon kom in och berättade att de tänkte klä ut sig och hota folk i parken skulle vi inte bara vägra sälja, utan också ringa polisen.