Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Busspassagerare fick räddas med båt

Två personer fick räddas med båt efter att en buss fått stopp i vattenmassorna under en viadukt utanför Kungsbacka.

Det var vid halv sex-tiden på morgonen som busschauffören skulle köra under en viadukt vid av- och påfarten till E20, alldeles i närheten av Fjärås station.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det var första turen på morgonen och föraren såg en liten vattenansamling under viadukten. Han trodde att han skulle kunna köra ändå, men när han har kommit igenom till hälften fastnar bussen. då var det inte alls så högt vatten, föraren uppfattar det snarare som att han har fasnat i lera, säger Gunilla Wicktor, pressinformatör på Västtrafik.

Föraren ringde efter hjälp inom Västtrafik, som i sin tur kontaktade räddningstjänsten. Medan bussen satt fast strömmade vattnet plötsligt på snabbt runtomkring.

– Det måste ha varit en fördämning som brast eller liknande, för det tog bara en kvart innan vattnet nådde samma nivå som nu. I bussen fanns en passagerare förutom chauffören, och de fick ta sig upp på taket via takluckan. När räddningstjänsten kom fram insåg de att de var tvungna att ha en båt, så de åkte tillbaka och hämtade en.

Vid 06.28 hade räddningsaktionen lyckats och passagerarna var på torra land igen. Men vid 14-tiden är det fortfarande lika mycket vatten på platsen. Bussen har därför inte kunnat bärgas än, och det är oklart hur omfattande skadorna på den kommer att bli.

Har ni varit med om något liknande tidigare?

– Aldrig någonsin, tack och lov. Vi är också tacksamma över att en så dramatisk händelse fick ett såpass gott slut.

Föraren uppges vara lite skakig, men samlad.

Många viadukter i Kungsbackaområdet vattenfylldes på fredagsmorgonen, och räddningstjänsten gav rådet att välja andra vägar. På eftermiddagen råder fortfarande en del problem, men enligt Trafikverkets ledningscentral i Västsverige försvinner vattnet allt eftersom. Dels pumpas vattnet bort, dels torkar det upp naturligt eftersom vädret är bättre. Fler och fler platser som varit avstängda för trafik öppnar igen, och förhoppningsvis kommer alla avstängningar att försvinna under dagen.

Överlag hade trakterna kring Kungsbacka problem med mycket vatten på fredagsmorgonen. Vatten flöt in i flera källare i Kullavik, Särö och Släp.