Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Budgetkrisen över i USA

Ett budgetavtal nåddes i elfte timmen i USA vilket innebär att delar av den federala statsapparaten inte stängs ned.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

President Barack Obama välkomnade beskedet och sade att budgetnedskärningarna är smärtsamma, men att amerikanerna måste leva med dem.

-Några av nedskärningarna vi går med på kommer att bli smärtsamma och jag skulle inte ha gjort de här nedskärningarna under bättre omständigheter, sade han och tillade: -Men att börja leva inom våra tillgångar är enda sättet att skydda de investeringar som kan hjälpa Amerika att konkurrera om nya jobb.

Enligt Obama har både Demokrater och Republikaner gjort eftergifter för att säkra kraftiga nedskärningar, de mest omfattande någonsin i en amerikansk budget.

Oenigheten om familjeplanering, som utgjort ett hinder för budgetuppgörelsen, löstes kort innan beskedet om att en överenskommelse nåtts. Då hade frågan om lokala skattepengar till familjeplanering lösts, enligt Demokraten Richard Durbin.

Tvisten som dragit ut på förhandlingarna om årets budget, som i år har ett underskott på drygt 1 600 miljarder dollar, har handlat om belopp i storleksordningen 35 till 40 miljarder dollar. Politikerna enades slutligen om nedskärningar på 38,5 miljarder dollar.