Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Brittisk storstrejk stänger skolor

Lärare, sjukhuspersonal och gränskontrollanter finns bland de upp till två miljoner offentliganställda som strejkar i Storbritannien i dag. Trafikkaos-varningar har utfärdats men resenärer säger till TT att trafiken ännu flyter normalt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den första masstrejken på över 30 år väntas skapa kaos i flygtrafiken och stänga skolor. Sjukvården drabbas också hårt, med inskränkningar i allt annat än akut vård.

Något trafikkaos förekommer dock inte enligt resenärer som TT talat med. Tågpendlare säger till TT att trafiken flyter normalt.

London Transport, huvudman för större delen av Londons transportsystem, rapporterar att även tunnelbanetrafiken flytet på normalt på förmiddagen. En t-banelinje rapporterar svåra förseningar men det beror inte på strejk utan på signalfel.

På Londons storflygplatser noteras att en del flygbolag valt att ställa in flyg till London. Mycket långa väntetider på upp till tio timmar eller mer befaras för ankommande flygs passagerare i gränskontrollen. Något snabbare väntas det gå i kontrollen för avgående flyg.

SAS rapporterar enligt NTB inga större förseningar på sina tidiga morgonflyg. Passagerare tycks ha följt bolagets uppmaningar och valt andra resdagar. Passagerarbeläggningen var bara hälften av normalt. SAS har sammanlagt 42 flygningar mellan Skandinavien och London under onsdagen.

Facken har utlyst strejken i protest mot försämrade pensionsvillkor och hotar med fler strejker om en uppgörelse i pensionsfrågan inte nås.