Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Britt-Marie Mattsson: "Det räcker inte"

Det räcker inte. Kritikerna vidhåller att Donald Trump måste fjärma sig ytterligare från sitt affärsimperium. Samtidigt pekas en tidigare brittisk agent ut som källan till de nya avslöjandena.

Det är tidningen Wall Street Journal  och brittiska medier som hävdar att Christopher Steele är mannen bakom uppgifterna om att Ryssland har komprometterande uppgifter om Donald Trump. Steele arbetade tidigare som agent för underrättelseorganisationen MI6 med Ryssland som sitt område. Han är numera delägare i bolaget Orbis Business Intellegence som specialiserat sig på säkerhetsfrågor för företag. Stele har inte kunnat nås och bolagets andre delägare, Christopher Burrows, vill varken bekräfta eller dementera att Steele är mannen bakom rapporten om Donald Trump.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trump har i tweets och vid presskonferensen gått till hårt angrepp mot tv-kanalen CNN för avslöjandet att den amerikanska säkerhetstjänsten har tillgång till en rapport som, om den är sann, är besvärande för  den nyvalde presidenten. Rapporten har visats upp både för den avgående presidenten Barack Obama och Donald Trump.

Trump kallar rapporten för nonsens och hävdar att allt är fejkat. Vid presskonferensen vägrade han att låta en reporter från CNN att ställa en fråga med hänvisning till att kanalen publicerat existensen av rapporten. Innehållet har ännu inte läckt ut.

Trump tillbakavisar också att han haft några som helst affärskontakter med Ryssland som lett någonstans men CNN redovisar att Trump gjort flera försök att etablera sin verksamhet i Ryssland med bland annat ett Trump hotell i Moskva. Förhandlingar om detta fördes så sent som 2013, enligt Washington Post. Trumps ryske motpart skall, enligt tidningen, ha varit oligarken Aras Agalarov som sagt till tidningen att han hoppas att hans familj skall kunna göra  affärer med Trump  i framtiden.

Trump sade 2007 att Moskva är den hetaste platsen i världen och han önskade då att på något sätt kunna vara verksam där.

Trumps son Donald gjorde ett flertal affärsresor till Ryssland 2007 och 2008. Trump sålde 2008 en egendom i Florida till en annan rysk oligark för omkring 100 miljoner dollar, en affär som han medgivit.

CNN konstaterar att det är omöjligt att exakt följa Trumps affärsverksamhet eftersom han vägrat att offentliggöra sina deklarationer. Men Washington Post uppger  att han när han besökte Moskva 2013 för Miss Universum - en tävling som han då ägde -  fick in 14 miljoner dollar av ryska investerare till tävlingen. Trump har sedan dess sålt Miss Universum-tävlingen.

Det är oklart om de påstått komprometterande uppgifterna om Trump härrör sig från det besöket 2013 eller från ett tidigare besök 1987 då han inledde sonderingarna för att bygga lyxhotell i Moskva.

Donald Trump hävdar att det inte finns ett enda uns av sanning i det material som han fått se. Allt är, enligt Trump, påhittat och falskt. Han säger också att det är uteslutet att någon från hans stab skulle ha läckt ut att cheferna för säkerhetstjänsten visat upp dokumentet. Inte ens hans sekreterare kände till exakt vilka som besökte honom i Trump Tower i förra veckan, säger han. Det betyder, enligt Trump, att någon i säkerhetstjänsten måste stå bakom läckan. Detta tillbakavisas dock av USA:s nationella  underrättelsechef James Clapper.

Trumps presskonferens igår skulle egentligen bara ha handlat om hur hans affärsverksamhet skall skötas under presidenttiden. Men en stor del upptogs av CNN:s avslöjande. Presskonferensen har skjutits upp ett flertal gånger med hänvisning till att den nya konstruktionen inte varit klart. Med högar av dokument intill talarstolen berättade Trump att en advokatfirma i New York tagit hand om detaljerna och en av advokaterna meddelade det som varit känt tidigare, nämligen att sönerna Donald jr och Erich skall ta hand om verksamheten tillsammmans med Trumpimperiets finanschef. Trump förändrar dock inte ägarstrukturen i företaget.

Inga affärer skall göras med utlandet. En etisk ansvarig kommer att anställas i Vita huset.

Kritiker inom det demokratiska partiet - men även republikaner - hävdar att detta inte är nog eftersom Trump enkelt kan följa hur affärerna utvecklas genom nyhetsrapporteringen. Kritikerna påpekar också att det är omöjligt att få någon som helst insyn i Trumps affärer eftersom han inte offentliggjort sina deklarationer, vilket är kutym i presidentsammanhang. Han beskylls för att under många år inte ha betalat federal skatt. I en debatt  med Hilllary Clinton hävdade Trump att det endast bevisade att han är smart.