Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Bristen på alternativ skapar oro"

Aldrig har priskategorierna på en fotbollsgala varit mer ointressanta. Årets back? Finns ingen. Årets mittfältare? Finns ingen. Årets forward? Givet. Liksom Guldbollen och Diamantbollen.

Alltsedan Fotbollsmagasinet Offside och CMore lanserade redan presenterade vinnarna av Allsvenskans pris förändrades kriterierna för Fotbollsgalan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I princip bort med de allsvenska, färre kandidater och – i år – ett nästan löjligt klent utbud.

Vad säger ni om Alexander Kacaniklic som årets mittfältare? En reserv i ett engelskt bottenlag. Martin Olsson som årets back? En spelare helt utan försvarsegenskaper, visserligen kul framåt, men hallå!

Och på anfallssidan blir det lika förutsägbart som vanligt, även om det förstås är roligt för Tobias Hysén att vara nominerad även här.

Hur mår svensk elitfotboll? Hur är det ställt med allsvenskan? Jag är oroad. Att ingen enda spelare lyckas göra fler än 15 mål på 30 omgångar är mer ett svaghetstecken på anfallssidan än en styrka bland försvararna.

Att Zlatan Ibrahimovic uppenbarligen är ensam om att spela och göra mål i Europa bland landslagsanfallarna är ett bekymmer.

Det måste – väldigt snart! – hända något med spetsen på svensk herrfotboll. Damfotbollen står sig efter sommarens semifinal på hemma-EM tämligen stark. Även om Pia Sundhage bytt spelsystem finns här förhoppningar om fortsatt framgång och ytterligare lyft.

Bakom Zlatan Ibrahimovic finns på herrsidan … ingenting.

Jag råkade tänka tanken häromdagen att Zlatan inte kunde vara med mot Portugal och blev knäsvag.

Och min fundering är: Har Fotbollförbundet med förbundskapten Erik Hamrén i spetsen verkligen scoutat och valt de 23 bästa spelarna till landslaget? Tillhör Ola Toivonen, Adam Johansson, Mikael Antonsson och Erkan Zengin den kategorin?

Det finns ingen anledning att gapa efter U17-spelare redan nu – i princip samtliga ur succélandslaget från VM har en lång resa kvar till seniortoppen.

En stilla undran: Jiloan Hamad? Magnus Eriksson? Alexander Milosevic? Ja tack!

Att lyfta upp spelare från dagens U21-landslag är en sak, men jag upprepar med en dåres envishet: Vi måste omgående hitta en stomme och ryggrad i svenska fotbollslandslaget.

Det ger dessutom ett större urval till nästa års gala!

Hylla damlandslaget för EM-insatsen, Anders Svensson för hans alla landskamper och U17-landslaget för den historiska VM-prestationen. Och tänk: Sverige har en spelare som är nominerad till Ballon d’Or. Igen. Det är inte kattskit.

Glömde: Diamantbollen är Lotta Schelins. För fjärde gången. Guldbollen Zlatans för åttonde.

Hiss: Galor är bra träffytor. Öppen bar, någon?

Diss: Jag har svårt att se att Bertil Rignäs överlever nästa årsmöte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.