Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

BRIS: "Vi avvaktar domen mot Ola"

Ola Lindholm, barnprogramledare och chefredaktör för Kamratposten, åtalas för narkotikabrott. Han tar nu paus från sina uppdrag, skriver han i en nystartad blogg.

Enligt Aftonbladet och Expressen hade Ola Lindholm kokain i blodet vid ett test den 10 april.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var under en fotbollsmatch mellan AIK och Mjällby som den 40-årige programledaren lämnade läktaren på Råsunda och på vägen till sin bil blev stoppad. Poliserna tyckte han såg narkotikapåverkad ut och visiterade honom, utan att hitta någonting.

"Bara Treo"

Efter kroppsbesiktning och urinprov visade det sig att Ola Lindholm hade spår av kokain i blodet.

– Den enda medicin jag tar är Treo för en ögoninfektion, sa programledaren enligt Aftonbladet.

Testresultaten kom i onsdags och Ola Lindholm förhördes på fredagsmorgonen.

Han fortsätter att neka.

Enligt Aftonbladet och förhörsprotokollen säger Lindholm att han inte tagit någon olaglig substans och inte kan förklara hur det kommer sig att analysen visar spår av ämnet.

På lördagskvällen kommenterade han händelsen i en nystartad blogg där han också uppgav att han tar paus från alla sina uppdrag. Han uttryckte även sin besvikelse över hur medierna skildrat frågan.

Lämnade återbud

Ola Lindholm skulle, i egenskap av chefredaktör för Kamratposten, inviga Vetenskapsfestivalen i Göteborg 10 maj. Men för några dagar sedan ringde han och lämnade återbud. Skälet till detta sa han ingenting om enligt Katarina Thorstensson, projektledare för Vetenskapsfestivalen.

– Vi har bara konstaterat att han valt att stanna i Stockholm och Kamratposten kommer att representeras av Mikaela Nordin på festivalen, säger hon.

Nu väntar rättegång i Solna tingsrätt för Ola Lidholm. Han är misstänkt för ringa narkotikabrott.

BRIS avvaktar

Ola Lindholm är ledamot i BRIS förbundsstyrelse sedan år 2009. Efter att åtalet mot honom blev känt meddelar BRIS att man inte vill kommentera Ola Lindholms framtid inom organisationen innan dom har fallit i målet.

– Ola Lindholm har varit mycket engagerad i BRIS förbundsstyrelsearbete och haft ett stort barnperspektiv i alla frågor. Ola har i kontakten med BRIS sagt att han är oskyldig och vi har därför beslutat att avvakta domen, innan vi fattar beslut om Olas framtid i BRIS förbundsstyrelse, säger BRIS generalsekreterare Göran Harnesk i ett pressmeddelande.

På lördagseftermiddagen kommenterade Ola Lindholm knarkåtalet. Han valde att göra det på hemsidan för Kamratposten. Där skriver han:

”Hej på er! Jag kommer att hamna i rättegång och bli anklagad för att ha haft narkotika i kroppen. Men som jag har sagt tidigare så är jag oskyldig. Jag har INTE tagit någon drog medvetet. Varför mitt testresultat ändå visade spår efter en drog kommer nu att utredas i rättegången. Jag tror och hoppas att jag blir friad då. Det här är svåra och krångliga frågor. Om du undrar något eller känner dig orolig, så prata med en förälder eller någon annan vuxen du litar på. Ha det bra!/Ola”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.