Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Advokat Geir Lippestad.

Breiviks advokat: "Han tror att han är i krig"

Massmördaren Anders Behring Breivik tror att han är i krig. Det berättade hans advokat vid en presskonferens på tisdagen.

Advokat Geir Lippestad har träffat Breivik tre gånger och mötena har varat i flera timmar.

– Jag kan inte beskriva honom, för han är inte som någon av oss, säger advokaten.

Advokaten sade också att den huvudsakliga måltavlan för attackerna var Arbeiderpartiet, men att det bara var inledningen på ett större krig, som Breivik själv nu har startat.

– Det här är inledningen på ett krig. Det är vad han tror.

"Inte som oss"

Många av frågorna på presskonferensen rörde Breivik som person och de idéer och tankar han har.

– Jag kan inte beskriva honom. Han är inte som någon av oss så det är mycket svårt. Han kommer att undersökas medicinskt, sade advokaten till svar på de frågorna.

Allt tyder dock på att han är galen, sade advokaten och försökte kort förklara hur Breivik ser världen.

– Han är i krig. Resten av världen, särskilt väst, förstår inte hans sätt att se på saker. Om 60 år kommer vi att förstå.

Tror på tortyr i fängelset

Vid presskonferensen frågade reportrar om uppgiften i medier att Breivik förväntade sig att bli torterad i fängelse.

– Han har en bild av verkligheten som är mycket svår att förklara. Mycket ovanlig. Han väntade sig det, svarade advokaten om Breiviks uppfattning att tortyr förekommer i norska fängelser.

Breivik tror att han kommer att dödas och att detta kan ske till exempel vid den kommande rättegången, enligt advokaten.

Advokaten upprepade att Breivik tror att han är i krig och att han är "i sin bubbla".

Isolering

Breiviks familj har inte, vad advokaten känner till, kontaktat honom för att träffa honom.

Gärningsmannen hålls isolerad och kommunicerar bara med polisen och sin försvarsadvokat. Breivik känner inte till att hundratusentals har visat sitt stöd för offren på gatorna i Oslo, övriga Norge och andra delar av världen.

Advokaten var mycket förtegen om gärningsmannen och hans idéer och uppsåt. På många av frågorna svarade han att han helt enkelt inte visste eller att det var för tidigt att säga.

Han var dock tydlig med att Anders Behring Breivik är detaljerad i många beskrivningar men förtegen om annat, inte minst det som rör eventuella medhjälpare.

– Han berättar vad han har gjort. Han säger ingenting om cellerna, sade han.

Ingen av dem som är aktiva i de påstådda cellerna har hjälpt Breivik, enligt honom själv sade advokaten.

Advokat Lippestad säger att han inte vet var Breivik fick tag på polisuniformen eller om det verkligen handlade om en riktig uniform.

Brott mot mänskligheten

Anders Behring Breivik riskerar upp till 30 års fängelse om han kan dömas för brott mot mänskligheten i enlighet med den norska strafflagens paragraf 102. Det skriver norska Aftenposten.

Paragrafen, som blev införd 2008, sorterar under kapitlet för bland annat folkmord.

Den norske åklagaren Christian Hatlo säger till tidningen att detta dock endast är en av möjligheterna i det här stadiet och inte något man ännu tagit ställning till. För närvarande är Breivik häktad på grund av misstanke om att han har brutit mot terrorismparagrafen i strafflagen.

En rättegång kan äga rum om sex till tolv månader, beräknar advokaten Geir Lippestad som också fick många frågor om hur han planerar att lägga upp försvaret.

– Det är för tidigt att säga, svarade han.

"Får hitta en annan advokat"

Tidigare sade Lippestad att allt tyder på att Breivik är galen. Är det inte troligt att Breivik inte vill bli försvarad av en advokat som har sådana tankar om honom? undrade journalister.

– Jag måste göra min egen professionella bedömning. Om han inte håller med får han hitta en annan advokat, svarade advokaten.

Han bekräftade att gärningsmannen bett att få honom som sin försvarare. Polisen ringde upp honom och undrade om han ville ta uppdraget. Det var ett svårt beslut som tog många timmar att fatta, berättar han.

– Min första reaktion var att det är för svårt. Men när jag satte mig med min familj och vänner så pratade vi igenom det. Vi kom fram till att det är viktigt att hålla demokratin högt. Att säga nej till detta är att säga nej till demokrati, svarade han.

Han vet dock inte varför Breivik valt honom och säger att de inte har haft kontakt tidigare.

– Han kommer att få en rättvis rättegång. Det är mitt arbete att se till det.

Han ville inte säga om han mottagit några hot för sin roll som försvarare. Han framhöll i stället andra reaktioner hos norrmännen.

– Norrmän är kärleksfulla människor. De håller de demokratiska värdena högt. Rättssystemet är en del av det, sade han.

Ingen empati

Lippestad beskrev Breivik som en mycket kall person, som hittills inte visat några tecken på empati.

– Nej. Han säger att han beklagar att han var tvungen att göra detta, men att han är i krig och att han var tvungen att göra det.

Hans extrema värderingar kom upp flera gånger.

– Han visar hat mot alla som har demokratiska värderingar. Alla som inte är extremister hatar han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.