Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Breivik finansierade terrorn med kreditkort

Planen var att tjäna ihop 25 miljoner på börsen och sedan bygga upp en europeisk antimuslimsk organisation. Men när det misslyckades gick Anders Behring Breivik över till plan B – dödsskjutningarna i hemlandet.

Den terrormisstänkte Anders Behring Breiviks dagboksanteckningar visar att han finansierade sina dåd med kreditkort, skriver den norska tidningen Finansavisen. Brevik ska ha använt sig av 25 olika kort från 12 olika kreditföretag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Själv skriver Anders Behring Breivik i sitt manifest att han lagt 240 000 euro på attentaten. Han skriver också och att han "tjänat sin första miljon vid 24 års ålder" och att han därefter drivit ett framgångsrikt eget företag med anställda i fyra länder.

Men enligt det norska skatteverket har Breiviks inkomster varit ytterst blygsamma. 2003 – då han enligt egen uppgift drog in sin första miljon – deklarerade han en inkomst på 49 200 norska kronor. Sedan 2006 har han haft en sammanlagd inkomst på endast 5 223 kronor, skriver Svenska Dagbladet.

Kreditkort

I Norge finns inget centralt skuldregister, vilket innebär att det är relativt lätt att skaffa sig en betydande skuld på kort tid.

Men Breviks ursprungliga plan, vilket framgår av hans manifest, var att finansiera sin politiska verksamhet med spekulationer på börsen. Planen var att bygga upp ett kapital på 25 miljoner kronor och sedan sprida innehållet i manifestet samt bygga upp en europeisk antimuslimsk organisation.

Stora förluster på börsen gjorde dock att han gav upp planerna. Han skriver att det var då han gick över till "plan B", det vill säga en terroraktion som inkluderade massmord för att skapa uppmärksamhet kring manifestet.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.