Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Brassen som banade väg

Han blev andre brassen i Sverige och allsvenskan 1998. – Nej, den förste… som kom direkt från Brasilien. Piracaia kom till AIK från Finland! säger Valter Tomaz Jr.

Ingen stor sak, men nu med i protokollet. Öisaren vandrade från U-lag, via B-lag till A-lag. Under över tio år gjorde den hårdföre brasilianaren från Pequeninos do Jockey sig känd som en dedikerad och rätt obrasiliansk spelare. Hårt arbete, tuffa nypor och uppskattad bland fansen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jodå, jag minns min första match för Öis i allsvenskan. Jag spelade ihop med Roger Lindqvist och Niclas Sjöstedt i en trebackslinje, säger Valter och formulerar tacksamma tankar:

– Jag är bara stolt av det jag har gjort och de spelarna jag har spelat med. Jag har fått vänner för livet. För mig finns inget annat än glädje, att ha fått vara med om de bästa åren Öis har haft.

Örgryte IS blev lite av en brasiliansk bastion. Bland landsmännen har han mest kontakt med Ailton Almeida och även lite med Afonso Alves.

– För mig var det roligt att det kom andra från Brasilien och kunde representera Brasilien på ett bra sätt. Eftersom jag gjorde det bra öppnade jag för andra, säger han.

Att det är färre brassar i den svenska fotbollen nu vet han inte vad det beror på. Den egna fotbollskarriären, som även innehöll spel för Molde i Norge, avslutades i vintras efter två säsonger med Assyriska BK i division 2.

VM i Brasilien följer han på plats och har familjen – mamma, pappa och syskon – i São Paulo, där VM:s öppningsmatch mellan Kroatien och Brasilien spelades i torsdags.

– Jag åker dit i tre veckor för att känna av stämningen på plats. Ett måste. Jag försöker fortfarande få tag på biljetter.

Nu riktas hela världens blickar mot Brasilien och den brasilianska fotbollen – så vad är brasiliansk fotboll egentligen.

– Först och främst glädje. Jag tror inte att du kan hitta en enda brasiliansk spelare som inte njuter av det man gör. Och känner stolthet över att kunna hålla på med världens största sport. Alla håller på. För mig … har man inte hjärta för det man gör är det svårt att spela fotboll. Och viljan att vinna, lägger Valter Tomaz Jr till.

Valter Tomaz Jr har som de flesta brasilianare en åsikt kring hur Brasilien skall ställa upp i VM.

– Grunden blir de som spelade i Confederations cup. Kan de visa samma vilja som då är möjligheten att nå finalen väldigt stor. Publiken kommer vara med laget.

Nycklarna till framgång, tror ex-öisaren, blir offensiven.

– Jag tror att alla ser Brasilien som ett lag som spelar offensivt. Det landslag vi har i dag är väldigt stabilt bakåt, men har inte så stora namn framåt. Vi har Neymar, som inte har nått den nivån i Brasilien. Han måste ta tre-fyra steg till. Plus att Fred och Jô levererar.

Här är Valter Tomaz Jr:s brasilianska premiärlag i VM: Júlio Cesár – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Paulinho, Luiz Gustavo, Oscar, Willian – Neymar, Fred.

– Maicon kommer få göra sitt på högerbacken också. Det hade inte varit fel med Fernandinho, men jag hade valt Willian. Det kommer att vara att stort tryck på förbundskapten Luiz Felipe Scolari, alla kommer inte vara överens. Målvaktsplatsen, där Júlio Cesár spelar i USA, och forwardsplatsen kommer diskuterar mest, tror Valter Tomaz Jr.

Vilka vinner VM, då?

– Svaret är enkelt. Det blir Brasilien för mig. Det finns många bra lag, men att VM spelas i Brasilien innebär att laget kommer gå på 200 procent, inte 100 procent.

på väg västerut. Valter Tomaz Jr lyfter snart mot Brasilien för att följa VM på plats. Naturligtvis tror han på hemmaseger.

Fakta: Valter Tomaz Jr

Ålder: 35 år.

Bor: Redbergsplatsen, Göteborg.

Yrke: Personlig tränare.

Klubbar: Corinthians, Pequeninos do Jockey, Örgryte (1997–2006 + 2010–2011), Molde (2007–2009), Assyriska BK (2012–2013).

Position: Försvarsspelare, i första hand mittback, även defensiv mittfältare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.