Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Brasilien nollade Sverige

Förbundskapten Erik Hamrén har mycket att fundera på. – Det var som om bollen brann när en del spelare fick den därute, säger han efter 0–3 mot Brasilien.

Det finns många fina minnen från Råsunda genom åren. Men sista landskampen kan direkt förpassas till glömskans land.
Det var skuggboxning, det var spelare som inte ville skada sig, det var ett Brasilien som var helt överlägset (och som gav Sverige största förlusten här sedan 1974).
De första minuterna körde brassarna kvadraten, och de svenska spelarna fick inte ens röra bollen.
– Man ska veta att det går väldigt snabbt när de har bollen – och de är otroligt aggressiva när de har förlorat den. Men vi får ändå inte vara så rädda för att hålla i bollen. Det var några i mitt lag som hade lite för stor respekt, säger Erik Hamrén.
Vid Brasiliens första mål (32:a minuten) var det framförallt mittbackarnas samspel som inte fungerade. Jonas Olsson gick bort sig mest, när Damiao säkert satte bollen i mål.
– Om man ska nå resultat mot sådana här världslag måste vissa saker fungera. Det måste vara en bra defensiv, man måste utnyttja de få chanser som man får, och man måste ha flyt både med domslut och när motståndaren får bra lägen, säger Erik Hamrén.
Det där med domsluten, ja. Inhopparen Alexandre Pato gjorde två mål precis i slutet – ett som nog borde ha blivit avblåst för offside, ett som kom på en tveksam straff.
Därmed inte sagt att Brasiliens seger var oförtjänt. Sverige skapade endast tre halvchanser. Marcus Berg rann igenom i slutet av första, men fick inte till avslutningen. Ola Toivonen hade ett bra nickläge i sekvensen efter det, men fick ingen träff.
Och med tio minuter kvar hade samme Toivonen helt fritt läge från straffpunkten. Han sköt med vänstern – men missade målet med cirka tio meter.
– Brasiliens spelare är enormt skickliga individuellt. Med tanke på det är jag som helhet nöjd med defensiven och med positionsspelet, säger Erik Hamrén.
Sebastian Larsson fick spela högerback – något som han själv helst inte vill.
– Vi har haft ett snack, jag och Sebastian, om det där. Ingenting är bestämt för framtiden, utan vi ska prata mer om det, säger Hamrén.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Trots allt, förlust med 0–3. Är du orolig inför VM-kvalet som börjar i september?
– Orolig kan man inte vara när man har det här jobbet. Det händer hela tiden oförutsägbara saker som gör att man måste testa sig fram. Det kändes bra att få prova spel med den här backlinjen idag, och vi har även Martin Olsson (skadad) som såklart är högaktuell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.