Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Brasilien allt närmare Gripen-köp

Brasilien har trappat upp förhandlingarna med Sverige om köp av Jas Gripen-plan från Saab, enligt brasiliansk press. Det svenska stridsplanet uppges vara klar favorit.

Ända sedan augusti, när det blev känt via visselblåsaren Edward Snowden att USA har spionerat på bland annat Brasilien och dess regering, har det brasilianska försvarsministeriet ökat tempot i sina förhandlingar med Sverige om köp av 36 Jas Gripen-plan från Saab, skriver den ansedda tidningen Folha de São Paulo på måndagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samma tidning avslöjade i helgen att landet tänker avstå från stridsflyget Rafale, tillverkat av franska Dassault, därför att det anses för dyrt av president Dilma Rousseff. Uppgifterna har dock inte bekräftats.

Det innebär att svenska Jas Gripen är kvar som en av två kandidater. Den andra är amerikanska Boeings F/A-18 Super Hornet. Tidningen tror dock inte på något slutgiltigt besked före 2015, efter det brasilianska presidentvalet i oktober 2014.

Andra källor på en brasiliansk försvarssajt betecknar nu Gripen som klar favorit i det brasilianska flygvapnets upphandling. Det är president Dilma Rousseff själv som kommer att ta det slutgiltiga beslutet, heter det. I en översiktsrapport från flygvapnet, som ännu inte publicerats, framhålls Gripen också som det bästa alternativet.

Saab vill för TT inte kommentera uppgifterna.