Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Brasa

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Brasa

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Brasiliansk köttrestaurang

Brasiliansk köttrestaurang

Brasa

Odinsgatan 11

Telefon 031–15 55 60

Öppet: måndag till fredag 11–14, onsdag till lördag 17.30–24

restaurangbrasa.com

Menypris: Trerätters med så mycket kött man orkar äta, 575 kronor, vinpaket 375 kronor.

Krögaren: Jean Henkel.

Maten: Grillat högkvalitativt kött i mängd.

Dryck: Ett hyggligt utbud drinkar och nya världen-viner, men få serveras glasvis.

Vegetariskt: Nej.

Stämning: Stillsamt med lyhörd och hjälpsam personal.

Ljudmiljö: Brasiliansk musik i högtalarna.

Tillgänglighet: God

Uteätarnas nota för två: Två menyer, fem glas vin samt en kaffe: 1 565 kronor

Vad vet du om brasiliansk mat? Nu finns i alla fall ett utmärkt sätt att ta reda på mer om detta sydamerikanska kök. Lite undanskymt på Odinsgatan ligger restaurangen Brasa, som lanserar sig som Göteborgs första churrascaria. Det är en traditionell brasiliansk företeelse, där kött grillas långsamt, trancheras och serveras tills alla är mätta. ”Ät så mycket du vill” i en lite raffinerad form.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är inget problem att få bord. Den här vardagen i januari är det mycket stillsamt i lokalen, som delas av med hyllor för vin och där brokig kohud finns med som en diskret inredningsdetalj.

Vi får ett varmt välkomnande och en kort introduktion till konceptet. Under kvällstid finns enbart en meny (575 kronor) med förrätt, varmrätt och dessert. Varmrätten är det grillade köttet, så det är knappast ett ställe för vegetarianer. Till menyn erbjuds ett vinpaket (375 kronor) eller så kan man välja vin, inte särskilt många, glasvis.

I brödkorgen finns, förutom hembakt bröd och ostbollar, trevliga chips på Blå Kongo-potatis och gulbetor. Som förrätt får vi ett rejält fat skaldjur med ostron, musslor, kräftor och räkor, som serveras med en lätt gräslöksmajonnäs och en god stingig ceviche på bland annat pilgrimsmussla. Kvaliteten är godkänd men inte fantastisk, vi är bortskämda på västkusten. Riktigt hur dillkokta havskräftor stämmer in i det brasilianska köket förblir också oklart.

Huvudrätten är desto mer på pricken. Vi erbjuds en buffé med ris, grönsaker, kokta svarta bönor som tillbehör till köttet. Det serveras vid bordet, direkt från grillspettet. Första serveringen är en skiva rumpstek, som smälter i munnen, något av det godare nötkött vi har ätit. Kocken som trancherar förklarar att köttet ligger i en salt lag över natten innan det grillas på låg värme i flera timmar. Till köttet får vi en traditionell chilistark sås som uppmärksamt fylls på vid behov. Bufféserveringen av tillbehören känns aningen lunchmatsalsmässig, men det som finns där är fräscht.

På bordet finns en liten träbit med en grönmålad och en röd sida. Så länge gästen låter den gröna sidan ligga uppåt kommer kocken tillbaka med påfyllning av kött. Nästa runda är ett kycklinglår och sedan följer olika köttbitar, som en gudomligt god baconlindad vildsvinsdel, oxfilé och ryggbiff. Där emellan dyker en bit fänkålsdoftande salsiccia och en grillad ananas upp.

Innan vi vänder serveringssignalen till rött hinner kocken med en sju, åtta rundor och vi börjar bli rejält mätta.

Ett sällskap med vad som föreföll vara arbetskamrater, samtliga män, några i rutiga skjortor, dyker upp. Brasa är som klippt och skuret för dem. Det är svårare för paret där någon blir mätt efter en skiva kött eller kanske inte ens vill äta kött. Valfriheten är som sagt ytterst begränsad och det är väl tveksamt om man går hit mer än en gång. Å andra sidan är denna gång en speciell upplevelse.

Som avslutning får vi in en vacker dessert som består av tre små (tack och lov) rätter. Det är en variant på crème caramel som toppas av en passionsfruktkräm, en frisk sorbet på Amazonas-frukten guava och en rund munk med kolakräm. De är allesammans välsmakande, men når inga höga höjder.

På sin ganska spartanska webbplats utlovar Brasa en unik upplevelse – och det får vi. Men förutsättningen för nöjda gäster är att de gillar kött, mycket kött. Hur långt det konceptet bär är svårt att säga. Det är sällan restaurangen är ens i närheten av fullsatt.

Brasa serverar också lunch, men tråkigt nog utan den brasilianska touchen. För att lyckas väl i den allt tuffare restaurangkonkurrensen i Göteborg behövs en mer genomförd idé.

Allra bäst: Utan tvekan köttet. Kvalitet rakt igenom.

Kan bli bättre: Slopa skaldjuren och hitta en brasiliansk rätt av det lättare slaget som start.

Totalt 16

Förrätt 3/5

Huvudrätt 6/10

Dessert 3/5

Service 4/5