Mikael Bagge ryter ifrån mot trafikanter som inte visar hänsyn i ett Facebookinlägg.
Mikael Bagge ryter ifrån mot trafikanter som inte visar hänsyn i ett Facebookinlägg.

Brandmannens upprörda Facebook-inlägg

För 14 dagar sedan dog en brandman i samband med räddningsarbetet efter en lastbilsolycka på E6:an. Nu ryter den döda mannens kollega ifrån i ett Facebook-inlägg efter att en bilist försökte göra en vansinnesomkörning förbi en olycksplats. "Det finns INGEN I HELA VÄRLDEN som äger rätten att spela med andras liv!!", skriver Mikael Bagge, styrkeledare Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

ANNONS
|

Den 26 april inträffade en lastbilsolycka vid Saltkällemotet i Munkedal i Bohuslän. Räddningstjänsten kallades till platsen. Under räddningsarbetet körde en bil förbi i hög hastighet och körde då på en räddningstjänstarbetare. Mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

– Det här är fruktansvärt och vi känner just nu stor sorg, sa Bernt Eriksson, räddningschef vid Mitt Bohusläns räddningsförbund, då.

Detta var den tredje dödsolyckan på kort tid där en brandman omkommit under räddningsarbetet efter en trafikolycka.

Flera brandmän har efter olyckan berättat om vårdslösa och hänsynslösa trafikanter. En händelse som fick Mikael Bagge, styrkeledare Räddningstjänsten Mitt Bohuslän, att skriva ett Facebookinlägg inträffade på tisdagen.

ANNONS

På förmiddagen inträffade en trebilskrock på riksväg 44 i Herrestad, en 70-sträcka med två filer i varje färdriktning men utan mitträcke.

– Jag tar beslut, som räddningsledare på plats, att vi spärrar av med vår tankbil cirka 100-150 meter från olyckan. Den ställer sig tvärs över de två körfält som är i riktning mot Torp.

Därmed stoppades trafiken helt för de som skulle mot köpcentrumet vilket resulterade i kö, men trafiken mot centrum rullade på.

Då var det en bilist som skulle i riktning mot Torp som försökte göra en vansinnesomkörning.

– Det var en bil som försökte ge sig ut i mötande vänsterfil och köra förbi vår tankbil varpå den här personen hade hamnat mitt i olyckan, dels det och sedan riskerade han att krocka med någon annan som kommer från andra hållet, berättar Mikael Bagge.

Han såg inte olyckan själv utan fick det berättat för sig av chauffören på tankbilen. Chauffören fick lyckligtvis stopp på bilisten och sa till honom på skarpen.

– Personen skämdes väl lite då och det är ju bra. Vi undvek ju ytterligare händelser där men det är ju lite skrämmande att det fortfarande händer.

Mikael Bagge berättar att det inte såg ut så här för några år sedan.

ANNONS

– Om man backar typ en tio år tillbaka var det helt annat. Det var inga problem för oss att stänga av trafiken. Vi kunde stänga av trafiken och kunde jobba på ett helt annat sätt. I dag är det ett helt annat klimat. Folk ska fram till varje pris verkar det som. De visar ingen hänsyn eller respekt, det gäller inte bara för oss, det gäller alla som jobbar ute på vägarna.

Han kunde inte släppa händelsen utan skrev ett Facebookinlägg: "Idag är det 14 dagar sedan vi genom en tragisk olycka förlorade en brandman, kollega och medmänniska. En familj förlorade en pappa, sambo / make, son. Släkt och vänner förlorade en nära vän", inleder han för att sedan berätta om incidenten med trebilskrocken.

"DÅ sker det i mina ögon ofattbara och oacceptabla. NÅGON försöker köra om vår tankbil ut i mötande körbana varpå vederbörande då hade hamnat mitt i olyckan."

Mikael Bagge fortsätter med: "DETTA ÄR INTE OKEJ!!!!!!!! Det finns INGEN I HELA VÄRLDEN som äger rätten att spela med andras liv!! Snälla respektera våra avspärrningar vid olycksplatsen. Vi vill precis som du komma hem till våra nära och kära efter jobbet."

– Om jag kan hjälpa någon på andra tankar och om folk kan dela det för att skriva den här kunskapen. Så vi får någon forma av attitydförändring, säger Mikael Bagge om inlägget som fått positiv respons.

ANNONS

– Det är mina tankar hur jag upplever det. Jag är ju också pappa, make, son och bror till någon. De flesta har väl någon som vill att man kommer hem igen.

ANNONS