Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Brand i Donsö hamn i natt

22 sjöbodar och ett större hus brann i natt i hamnen på Donsö i Göteborgs södra skärgård.

Larmet kom vid halv tre-tiden. När öns deltidsbrandkår kom på plats var flera sjöbodar och ett hus på Skatkullevägen intill redan övertända. I väntan på förstärkning med båt från fastlandet fick brandmännen inrikta sig på att branden inte skulle sprida sig till den övriga bebyggelsen ovanför hamnen. Personer från tre hus i närheten evakuerades på grund av rökutvecklingen, men kunde återvända till sina hem under morgontimmarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är oklart hur branden startade. Just nu pågår fortfarande eftersläckning. Endast deltidsbrandkåren är kvar på plats. Klockan 15 ska man hålla ett möte för att diskutera fortsatta åtgärder.

Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen mordbrand. Platsen är avspärrad i väntan på teknisk undersökning.

Under natten blåste det ovanligt nog ostlig vind. Hade det i stället blåst västlig, som det brukar göra, kunde konsekvenserna ha blivit mycket större. Troligen hade branden då spridit sig till flera boningshus.

Många har nu samlats för att betrakta förödelsen, men de flesta tycks ta det inträffade med lugn.

- Det är ju ändå bara materiella grejer, och allt är försäkrat, sa Ralf Gustavsson som äger en av de brandhärjade sjöbodarna. Dessa hade under det senaste året rustats upp och snyggats till.

Det hus som eldhärjades kallades Allhuset. Där fanns bland annat frisörsalong och en syaffär. Huset rivs för att underlätta eftersläckningen.

Företaget Donsötank har sitt kontor i ena änden av sjöbodsraden. Där var man övertygad om att kontoret också skulle komma att brinna. Roger Nilsson på företaget började släpa ut datorer och annat som måste räddas, men elden kunde dessbättre stoppas 3-4 bodar från kontoret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.