Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alexander Kacaniklic gratulerar Johan Elmander till 4-3-reduceringen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bragden i Berlin

I omklädningsrummet i paus bestämde sig Sverige för att gå ut och spela för sin heder. Sedan gick laget ut och hämtade upp ett 4–0-underläge.

Ledorden inför matchen, defensiv, organisation, snålhet, höll inte mer än sju minuter. Eller, egentligen höll det inte ens fram till att Miroslav Klose satte 1–0 – Tyskland var helt enkelt för bra.
Med stor rörlighet och fart på bollen skapade tyskarna numerära överlägen över hela planen och de svenska spelarna såg mer ut som koner än något annat.
– Vi blir helt utspelade i 60 minuter. Det står 4–0 och jag tror många tänkte – det gjorde i alla fall jag – att bara det inte blir mer nu, säger Andreas Isaksson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I halvtid var det först tyst i det svenska omklädningsrummet, sedan pratade förbundskapten Erik Hamrén och sedan tog lagkapten Zlatan Ibrahimovic ordet.
– Jag sa i paus att vi kan inte vinna matchen, men vi kan vinna någonting annat. Det här kvalspelet är inte över efter den här matchen, vi sa att vi skulle vinna moral, vi sa att vi skulle kunna se varandra och framför allt sig själv i spegeln efter matchen, säger Erik Hamrén.
Men i den 56:e minuten sätter Mesut Özil 4–0 och känslan är att det kan fortsätta rinna i väg. Men då tar Sverige tag i spelet och på två minuter har Zlatan Ibrahimovic och Mikael Lustig gett Sverige nytt hopp.
– Efter varje mål gick vi och hämtade bollen i målet, vi trodde på det. Precis som att vi visste och vi trodde på att vi skulle komma igen. Det blir lättare efter 4–0, de slappnar av och det är då vi kommer igen. Vi straffar dem, säger Zlatan Ibrahimovic.
– Anfallare som han är, när vi tog två steg fram i den andra halvleken fick han fler spelare runt sig, bättre uppbackning – då kan han visa hur bra han är. Dessutom, ett riktigt, riktigt bra snack från honom i halvtid – han visade mig att han är en riktigt, riktigt bra kapten. Det är mellan mig och spelarna men han coachade de andra spelarna som en kapten ska göra när vi har problem, säger Erik Hamrén om Zlatan efteråt.

Med matchens sista spark fullbordade Rasmus Elm upphämtningen. Men när han kommer ut i mixade zonen kan han knappt beskriva vad det var som hände.
– Jag vet inte, jag var så jäkla trött så jag försökte bara få den på mål, säger Elm.
Och när du ser att den går in?
– Då är det ... ja … otroligt.
De svenska spelarna var tagna efter bragdupphämtningen på tyskarnas hemmaplan – där de bara förlorat två av de 77 senaste VM-kvalmatcherna.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Andreas Isaksson efter sin 101:a landskamp.
I Tyskland var det andra miner.
– Det känns som en förlust, sa Toni Kroos..

Tysklands startelva: Manuel Neuer – Jerome Boateng, Per Mertesacker, Holger Badstuber, Phillip Lahm – Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger – Thomas Müller, Mesut Özil, Marco Reus – Miroslav Klose.

Sveriges startelva: Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Jonas Olsson, Behrang Safari – Pontus Wernbloom, Rasmus Elm – Sebastian Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Samuel Holmén – Johan Elmander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.