Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bradley Manning: hjälte eller skurk?

När USA:s hemligheter sprids över världen leder nystanet tillbaka till en 23-årig soldat på en bas i Irak. Bradley Manning sitter gripen sedan i maj – men är han en skurk eller en hjälte?

– Den som ligger bakom den här läckan borde skjutas och jag skulle kunna anmäla mig som frivillig att hålla i vapnet, sade amerikanske antiterroranalytikern och förre säkerhetstjänstemannen Roger Cressey till nyhetsbyrån Reuters häromdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Själv har Bradley Manning, allmänt utpekad som den som spridit vidare de hemliga dokumenten till Wikileaks, en helt annan syn på saken.

"Gud vet vad som händer nu. Förhoppningsvis blir det diskussioner över hela världen, debatter och reformer. Om inte – då är vi utdömda som art", skrev han innan han greps i våras, i en nätchatt med hackaren Adrian Lamo som återgivits av tidskriften Wired.

Bas i Irak

Även om Wikileaks inte har velat kommentera varifrån hemligheterna kommer så pekar spåren mot Manning, tjänstgörande som underrättelseanalytiker på Hammer-basen, öster om Bagdad.

I chatten med Lamo berättade han hur han fört vidare till Wikileaks just det material som nu publicerats. Lamo, dömd för dataintrång i början av 2000-talet, vände sig dock omgående till myndigheterna.

– Många kallar mig för tjallare och jag antar att jag förtjänar det. Jag blev orolig för min familj. Jag ville inte se FBI-agenter komma och knacka på igen, förklarade sig Lamo för BBC i somras.

Lady Gaga

Manning har suttit isolerad sedan gripandet. Enligt den formella anklagelseakten ska han ha skaffat sig och spridit vidare den hemliga informationen mellan den 19 november 2009 och 27 maj i år.

I chatten med Lamo beskrev han hur enkelt det var att ladda ned uppgifterna och bränna dem på en cd, "förklädd" till Lady Gaga-musik. Samtidigt lade han ut orden om hur frustrerad han var över militärens och USA:s agerande.

"Jag vill att folk ska se sanningen. Jag vill inte tro att det är kört för oss", skrev han till Adrian Lamo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.