Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bra men riskfyllt att äga sin bostad

Det har varit en fantastiskt bra affär att äga sin bostad de senaste 16 åren. Men mycket tyder på att bostäderna är övervärderade vilket bostadsköparen bör ta med i beräkningen.

Enligt en rapport från Statens bostadskreditnämnd (BKN) har avkastningen på bostadsrätter och villor varit lika bra eller till och med bättre än på aktier under de senaste 16 åren. De största vinnarna är de som köpte bostadsrätt i Stockholm, Göteborg och Malmö 1995 – för sedan dess har priserna stigit oavbrutet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Men folk har en benägenhet att bara blicka bakåt och under tider av stigande priser glömma bort att priserna faktiskt kan falla, konstaterar rapportens författare Alexandra Leonhard.

Risk för prisfall

Att priserna stigit under lång tid är inte ett argument för stigande priser framöver, utan snarare ett argument för att priserna kommer att falla. Och där priserna stigit mest är risken för prisfall störst.

– Bostadsrättsägare i storstäderna löper den största risken. I Malmö har priserna redan fallit med 15 procent de senaste åren.

Leonhard konstaterar också att trenden mot ökad skuldsättning ännu inte har brutits och några tecken på ökad amorteringsvilja går inte heller att urskilja under de senaste två–tre åren, snarare motsatsen.

– Skulderna har inte minskat. Trots bolånetak fortsätter de att öka. Det är det vi tycker är farligt, säger hon.

Ovilliga bostadsägare

En slutsats i rapporten är att många av dagens högbelånade hushåll skulle ha en högre välfärd som hyresgäster än som högt skuldsatta bostadsägare. Men bristen på hyresrätter tvingar många att köpa sin bostad trots att de hellre skulle valt en hyresrätt.

I de länder där bostadspriserna faller ökar boendet i hyresrätter kraftigt. I USA har antalet som hyr ökat med 700 000 årligen mellan 2006 och 2010 medan antalet hushåll som äger bostaden minskat med 200 000 årligen under samma period.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.