Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bröd - rostat 05

Toast låter sömnig söndagsmorgon, lyxig hotellfrukost eller räddningsplankan i frysen. Konsumentpanelen har testat åtta sorter. Storform och Solrostoast smakade bäst.

Numera dignar bröddiskarna under olika sorters rostbröd. I vanliga fall äter man oftast toast tillsammans med pålägg som marmelad och ost. Eftersom smaken är så pass neutral fungerar det också som bas för till exempel någon mumsig skaldjursröra.
Men hur smakar brödet i sig?
Vi lät paneldeltagarna äta sig igenom åtta sorter bakade på enbart vetemjöl. Kommentarerna kring bordet var stundtals riktigt syrliga.
- Jag får en väldigt märklig association av det här. Det smakar fiskmjöl, säger Sofia Karlsson om Gamle Mölles Vetetoast.
- Ja, det luktar surt, instämmer Bengt Stenborg som är bagare till professionen.
Men Hennings Storform och Schulstads Solrostoast fick med beröm godkänt. Fin färg, doft, format och frasighet gjorde dem till vinnare. Natalia Klintland äter rostat bröd varje morgon.
- Knaprigt och lagom salt, tyckte hon om sin favorit, Storform.
Håller längre
En rostning kan rädda den tristaste brödskiva. Det förstod man i anglosaxiska länder redan kring förra sekelskiftet när den industriella matbrödsproduktionen startade.
- Ljust matbröd torkar ju ut ganska snabbt. Att hetta upp eller rosta det var ett sätt att förlänga hållbarheten, säger Therese Schultz som arbetar på den nyligen återuppståndna branschorganisationen Brödinstitutet.
I Sverige blev rostandet vanligt först efter andra världskriget.
- Det var ett sätt att förnya brödätandet. Rostvärmen gör att sockerarter och aminosyror på brödets yta bildar föreningar som ger den gyllengula färgen, och då frigörs även aromer som ger den härliga doften, säger Therese Schultz.
Vitaminer går förlorade
När bröd bakas går mellan tio och tjugo procent av vitaminerna i mjölet förlorade, framför allt känsliga B-vitaminer. Vid rostningen försvinner ytterligare något.
- Men ur näringssynpunkt är det obetydligt. Vi i Sverige lider ingen brist på B-vitaminer, utan det får man i sig tillräckligt genom spannmålsprodukter.
Therese Schultz lämnar till sist ett litet tips: testa också att rosta fullkornsbröd, det blir väldigt gott, tycker hon.

FEM FYRAR
Storform
Tillverkare:
Henning
Pris (jämförpris kr/kg): 9:90 (16:50)
Vikt: 600 g
Kommentarer: Fin färg. Knaprigt. Lagom salt. God rostlukt. Mums! Vad gott det smakar! Bra format. Inga vallmofrön - det gillar jag. Håller sig frasigt länge och blir ändå inte segt. Hur skulle inte detta bli med pålägg!

Solros Toast
Tillverkare: Schulstad
Pris (jämförpris kr/kg): 20:90 (29:00)
Vikt: 720 g
Kommentarer: Perfekt frasigt. Gott också när det svalnat. Bra tuggmotstånd. Fyllig brödsmak. Tjocka skivor! Vad gott med lite grövre smak! Trevlig överraskning. Vacker färg. Skojiga frön på. Det här kommer jag att köpa!

FYRA FYRAR
Bra
Tillverkare: Pågen
Pris (jämförpris kr/kg): 16:90 (35:20)
Vikt: 480 g
Kommentarer: Luftigt. Storporigt, det går åt mycket smör. Lite hembakat stuk på formen. Bra smak för att vara rent vetemjöl. Lagom fuktighet. Perfekt konsistens men tråkigt.

TRE FYRAR
Rosta
Tillverkare: Pågen
Pris (jämförpris kr/kg): 12:90 (30:00)
Vikt: 430 g
Kommentarer: Fin frasighet och god eftersmak. Smörsmaken framträder fint. Klassiskt rostbröd. Lätt att breda. Ser ospännande ut. Fastnar i tänderna. Tråkigt. Doftlöst.

Jättefranska
Tillverkare: Pågen
Pris (jämförpris kr/kg): 18:90 (18:90)
Vikt: 1 000 g
Kommentarer: Knaprigt torr och bra konsistens. God doft, lagom salt. Mycket att tugga på. Känns som sågspån. Smuligt. Väldigt neutralt. Pålägg krävs. Trist.

TVÅ FYRAR
Roast'nToast
Tillverkare: Pågen
Pris (jämförpris kr/kg): 18:90 (27:00)
Vikt: 700 g
Kommentarer: Bra form och färg. God fyllig smak. Bra tuggmotstånd. Lite smuligt. Lukten är inte imponerande. Inte tillräckligt frasigt. Smakar som ett vitt bröd vilket som helst. Svampigt. Tråkiga kanter.

EN FYR
Vetetoast
Tillverkare: Gamle Mölle
Pris (jämförpris kr/kg): 6:90 (11:50)
Vikt: 600 g
Kommentarer: Vacker rostfärg. Lagom mjukt och segt. Kompakt. Ser gammalt ut. Luktar surt. Lätt fiskbismak! Väldigt tråkig smak, lite som papper. Blir svampigt av smöret.

Vallmorost
Tillverkare: Skogaholm
Pris (jämförpris kr/kg): 19:90 (16:58)
Vikt: 1 200 g
Kommentarer: Mycket att tugga på. Inte så gott som det ser ut. Smakar och luktar konstigt. För degigt. Vad är det här? Inte ens rostningen kan dölja smaken på det här brödet. Verkar gjort för att hålla länge.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.