Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Brännö-bo gör succé på Youtube

Martin Molin rattar sin musikmaskin och ser till att de 2 000 kulorna spelar som han vill. Wintergatans musikuppenbarelse Marble Machine har redan delats över 24 000 gånger på Youtube.

Långsamt vevar han igång maskinen. Kugghjulen hakar i varandra och när farten är tillräckligt hög drar Martin Molin från musikgruppen Wintergatan ner en träspak och det vinande, mekaniska ljudet övergår i moderna elektrobeats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter 14 månader är hans Marble Machine färdig – byggd på Hisingen – och i morse släpptes första klippet där man får höra hur musikmaskinen låter.

- Det är en ganska gåpåig och lite kaxig låt. I första låten vill jag visa hur maskinen fungerar och att den går att veva igång långsamt och snabbt bromsa upp, säger Martin Molin, som bor på Brännö.

Det drygt fyra minuter långa klippet har redan efter en dag delats flitigt på Youtube, och även uppmärksammats i internationella musiktidningar.

- Det känns helt underbart att många sett klippet. Jag har varit entusiastisk och velat se hur det blir och nu är det härligt att andra också får se den och kan lämna kommentarer, säger han.

I klippet ser man bland annat att halsen på en bas och en vibrafon är inbyggd i maskinen. Andra delar fungerar som trummor. Under 1800-talet var musikmaskiner som kunde spela av sig själva betydligt vanligare än de är i dag. I en Marble Machine är kugghjul grunden i bygget och det är var och hur kulorna faller ner som gör att det blir musik.

- Jag har alltid älskat kugghjul och tekniklego, säger Martin Molin som är självlärd när det handlar om att bygga musikmaskiner.

- Men jag har en hemlig ingenjörsdröm, avslöjar han.

Med sin maskin kan han spela mycket olika slags musik, i princip vilken låt som helst går att programmera in.

Nästa låt tänker han ska bli mer melankolisk och han drömmer om att spela live med sin Marble Machine. Men det ser inte ut bli verklighet den närmsta framtiden.

- Den måste plockas isär för att kunna tas ut genom dörren. Det är stor och tung och fungerar inte till hundra procent ännu så mycket kan gå fel, säger Martin Molin.

Det finns alltså mycket förbättring kvar att göra innan det blir turné för Marble Machine. Tills dess snickrar Martin Molin på en speldosa.

- Den får fungera som en vikarie för den stora maskinen när vi spelar live, säger han.

Nästa steg med musikmaskinen blir en videoserie som mer ingående visare hur den fungerar.