Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boxarna som hjälper till med livspusslet

LEVERANSBOXAR erbjuder de boende världens butiker runt hörnet. I Göteborg pågår ett pilotprojekt som hjälper till med livspusslet. Framtidens shopping är här. – Leveransboxar placerade utomhus ger mindre trafik på innergårdarna, och mindre spring i trapphusen, säger Lizz Wiklund, hållbarhetschef på HSB Göteborg.

Lizz Wiklund är hållbarhetschef på HSB i Göteborg. HSB genomför just nu ett pilotprojekt med leveransboxar utanför sina fastigheter runt om i Göteborg med omnejd. Som en led i det projektet har de nyligen börjat testa iBoxen.

– När vi hörde om iBoxen kändes det naturligt att testa. Det har gått väldigt fort, men hör vi talas om en god idé är vi snabba, säger hon.

Med den ökade näthandeln under pandemin har HSB märkt av ett behov av leveranslösningar utanför fastigheterna för att minimera onödig trafik.

– Leveransboxar placerade utomhus ger mindre trafik på innergårdarna, och mindre spring i trapphusen. Det är en väldigt viktig aspekt för oss, säger hon.

Lizz Wiklund ser även andra spännande möjligheter med iBoxen.

– Framöver kommer iBoxen kunna användas av exempelvis grannar för att låna ut saker till varandra på ett tryggt sätt där de legitimerar sig med bank-ID. Vi har stort fokus på den cirkulära ekonomin, och det här passar väl in i det tänket, säger hon.

Liknande projekt i Stockholm

Våren 2021 inleddes ett liknande pilotprojekt i flera områden i Stockholm. De allmännyttiga bostadsbolagen efterfrågade ett smidigt sätt för boende att hantera sin e-handel.

De började leta efter leveransboxar och hade två krav:

1.Leverantörerna skulle stå för installation och underhåll och det skulle inte medföra några kostnader för bolagen.

2.Leveransboxarna skulle ha en öppen infrastruktur så att alla transportörer skulle kunna leverera sina paket, oavsett var hyresgästerna e-handlat.

iBoxen mötte kraven och valdes ut för pilotprojektet. Dennis Wedin, M, är ordförande i Svenska Bostäder och Bostads- och Fastighetsborgarråd i Stockholm.

– Det är viktigt för oss att aktörerna ansvarar för hela leveranskedjan. Vi utvärderar noga och intrycket är att det här är framgångsrikt. Jag ser gärna att det här permanentas och utökas i framtiden, säger Dennis Wedin.

”Öppen för alla transportörer”

E-handeln exploderade under pandemin. Förutom att paketen trängs hos de lokala ombuden, är störande pakettransporter i bostadsområden en negativ konsekvens.

– iBoxen ger möjlighet att koordinera transporter. Den är öppen för alla transportörer, och de boende kan hämta och returnera alla sina paket i samma leveransbox, oavsett var de handlat någonstans, säger Dennis Wedin och fortsätter:

– Det här är en ”win win” för oss. Vi erbjuder de boende en tjänst, och kan fortsätta att göra det vi är bra på – förvalta fastigheter.

Vill du ha en box vid din fastighet?

Läs mer om iBoxen

Här finns iBoxen