Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bottennapp för Alliansen

Stödet för allianspartierna bland väljarna har fallit till 38,3 procent, enligt en väljarbarometer från Skop. Samtidigt har stödet ökat till en ny rekordnivå på 51,7 procent för de tre rödgröna oppositionspartierna.

Skulle mätningen avspegla höstens valresultat skulle Sverigedemokraterna förlora sin vågmästarroll i riksdagen, medan Kristdemokraterna skulle hamna under riksdagsspärren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sympatiundersökningen, med 1 100 svenskar i åldrarna 18-84 år, är gjord mellan 9 februari och den 4 mars. Alla förändringar ligger inom felmarginalen, enligt Skop.

De rödgröna har nu ett försprång på 13,4 procent, vilket är det största som Skop redovisat under den aktuella riksdagsperioden. Sedan årsskiftet har glappet mellan blocken ökat med 5,1 procent.

Enligt Andreas Johansson-Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet och knuten till tankesmedjan Timbro ligger siffrorna i linje med de senaste mätningarna.

Han konstaterar att alliansens underläge förstärks för varje vecka som går utan att det händer någonting i opinionen som vänder detta.

-Det skapar en väldig press på regeringspartierna som riskerar att slå över i en desperation om tiden går och man känner att loppet är kört.

Han anser dock att alliansen ännu inte visat några tecken på stress.

-Med tanke på hur prekärt läget har varit ganska länge för regeringen i sin helhet, och för Centern och KD i synnerhet, har de suttit anmärkningsvärt stilla i båten.

TT: Vad måste till för att opinionen ska vända?

-Något utöver det vanliga. Förmågan att mobilisera egna väljare och att få valrörelsen att handla om de egna frågorna räcker inte. För en vändning krävs en ny faktor som motsvarar det som hände för fyra år sedan då det rödgröna samarbetet tog sina konturer.