Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bostadsuthyrare gräver guld under Gothia Cup

Årets högsta hyror i Göteborg kan möjligen hittas under Gothiaveckan, och priserna är inte olagliga. – Jag har tjänade in nästan hela min månadshyra på en vecka, säger en uthyrare.

37 000 fotbollsspelare kommer till Göteborg till nästa veckas turnering, och nästan lika många familjer och åskådare, enligt Gothia Cup. Många tillresta lag sover i skolor. Medresenärer kan ordna boende via Gothia cup, i år har 15 000 personer gjort det. Men många väljer i stället att hyra en lägenhet privat. GP har pratat med en person som reste bort under förra årets Gothiavecka, och hyrde ut sin lägenhet till ett pris som motsvarar nästan hela månadshyran.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Familjen som bodde i min lägenhet var jättenöjda. För dem blev det ju billigare än hotell och utemiddagar hela veckan. För ett lägre pris hade jag inte hyrt ut, det är ju ett orosmoment att låta främmande människor bo i sitt hem, säger uthyraren.

På Blocket finns över 250 annonser från uthyrare som specifikt hyr ut under Gothia Cup. Flera enrumslägenheter kostar 1000 kronor per natt. Om de skulle hyras ut månadsvis hade månadshyran alltså varit 31 000 kronor. Men de höga hyrorna är inte olagliga.

– Om jag hyr ut min lägenhet till dig och vi kommer överens om att du ska betala 10 000 kronor för en vecka så är det inget brottsligt, säger Liselotte Wilkens, hyresråd på Hyresnämnden.

Det finns en skillnad mellan att ta höga hyror för semesterboende och för andrahandsuthyrning under en längre tid, exempelvis flera månader. Möjligen skulle en korttidshyresgäst kunna anmäla sin hyra som oskälig till Hyresnämnden och få den prövad, men det har Liselotte Wilkens aldrig hört talas om att någon gjort.

– Det skyddet är snarare tänkt för exempelvis studenter som hyr en lägenhet under längre tid och betalar oskälig hyra, säger Liselotte Wilkens.

Lena Rönnefors, turneringsledare för Gothia Cup, vet inte hur många som hyr lägenheter av privatpersoner men säger att det är tråkigt att boendepriser trissas upp.

– Det är ju inte riktigt schysst mot turisterna. Samtidigt är det ju likadant när vi åker utomlands på semester, om det finns en stor efterfrågan på boende stiger priserna, säger Lena Rönnefors.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.