Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bertil Rignäs, f d chef för Bostadsbolaget.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bostads-vd sparkas efter kvittoskandal

Bertil Rignäs får sparken som vd för Bostadsbolaget efter fifflet med kvitton vid Mipim-mässan i Cannes. Med sig får han en fallskärm på fyra miljoner kronor.

Beslutet att Bertil Rignäs ska lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan fattades på tisdagen av det kommunala bostadsföretagets styrelse.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Om inte hela styrelsen har fullt förtroende för bolagets vd så kan han inte sitta kvar, säger styrelsens ordförande Stefan Kristiansson (MP).

Han vill inte svara på frågan om det funnits olika uppfattningar i den politiskt sammansatta bolagsstyrelsen.

- Orsaken till beslutet är den sammanlagda effekten av händelsen i Cannes och av den uppmärksamhet som följt efteråt, säger Stefan Kristiansson och tillägger att protokollet redan är justerat.

57-årige Bertil Rignäs har ett avtal som reglerar den ersättning som betalas ut vid uppsägning. Enligt Stefan Kristiansson handlar det om ett standardavtal som ger Rignäs maximalt 30 månadslöner.

- Jag känner inte till hans exakta inkomst, men självklart har vd:n i ett av landets största bostadsföretag haft bra betalt. Så den totala kostnaden för bolaget uppgår till omkring fyra miljoner kronor, säger Stefan Kristiansson.

Utslaget på Bostadsbolagets drygt 23 000 lägenheter kommer fallskärmen att belasta varje hyresgäst med i genomsnitt 174 kronor.

Läsare hörde av sig

Flera läsare hörde av sig till GP så snart nyheten om Bertil Rignäs blev känd på tisdagskvällen.

En anställd vid Bostadsbolaget beklagar att de nu förlorar en kompetent vd som gjort bostadsbolaget till ett välskött företag. Andra tycker det är bra att Rignäs får ta konsekvenserna av att ha fifflat, även om det rörde sig om ett litet belopp.

- Alldeles för få ansvariga i Göteborg kommun får något straff för sitt fiffel och slarv, skriver en arg göteborgare i ett mail.

Det var i onsdags förra veckan som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att Bostadsbolagets vd, Bertil Rignäs, tagit upp ett klädkvitto som lunch i samband med Mipim-mässan i Cannes.

Kvittot kom från den stora klädkedjan Kookai och gällde ett svart damplagg i storlek 40. På kvittot fanns också ett handskrivet tillägg från Bertil Rignäs om att 5 euro getts i dricks.

I Uppdrag granskning medgav bolagets dåvarande styrelseordförande Anna Johansson att hon inte tittat på kvittot innan hon attesterade, godkände, utgiften i efterhand.

Dagen efter avslöjandet anmäldes Bertil Rignäs av polismyndigheten i Västra Götaland. Han är misstänkt för bedrägeri och urkundsförfalskning och en utredning har inletts.

I samband med tisdagens styrelsemöte sattes processen med att rekrytera ny direktör till Bostadsbolaget igång. Tills vidare träder chefen för förvaltningsstöd, Robert Bengtsson, in som tillförordnad vd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.