Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det tog Katja Alm, 21, tre år att få rätt diagnos. I Tyskland fick hon beskedet att hon hade borrelia och twar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Borrelia erkänns inte av sjukvården"

Ett 50-tal personer manifesterade i centrala Göteborg på lördagseftermiddagen sitt missnöje med den svenska sjukvårdens syn på borrelia. - Det tog tre år innan jag fick rätt diagnos, och den fick jag i Tyskland, säger Katja Alm, 21.

Det är fyra och ett halvt år sedan Katja Alm blev sjuk. Från att tidigare ha tränat friidrott sex dagar i veckan orkade hon inte längre gå uppför en trappa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Först efter tre år fick hon beskedet att hon hade borrelia och twar. Då hade hon först – liksom många andra drabbade – tvingats resa till Tyskland för att träffa läkare som tog henne på allvar. Men innan hon fick rätt diagnos misstänktes hon ha en hjärntumör eller en stroke, det var tal om att sätta in en pacemaker.

- Här i Sverige skällde läkarna bara ut mig. Jag blev van vid att lämna mottagningen gråtande, säger Katja Alm.

På lördagseftermiddagen var hon en av drygt 50 personer som i sakta mak strosade i solskenet från Götaplatsen till Nordstan, delade ut informationsblad och talade med mötande. De allra flesta var klädda i limegröna tröjor, eftersom borrelia på engelska heter Lyme disease.

Aktionen var ett led i en manifestation som under helgen genomförs i ett 30-tal länder. I Göteborg markeras det även med att Lisebergshjulet är limefärgat hela helgen. På några gator har Gatukontoret satt upp gröna lampor.

Sedan Katja Alm, som studerar till biomedicinsk analytiker, börjat få antibiotika intravenöst har hon under våren blivit avsevärt bättre. Men missnöjet med den svenska sjukvården är starkt.

- Sjukvården erkänner inte att långvarig borrelia existerar. Det är därför vi är här i dag. Jag vill inte att någon annan ska råka ut för det som jag har varit med om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.