Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Borg varnar för jobbstopp

Finansminister Anders Borg (M) slog i riksdagsdebatten fast att Sverige nu är på väg ur krisen med mindre skador på jobb, välfärd och rättvisa än i andra länder.

Visserligen har 100 000 jobb tappats men sammantaget är det ett plus på 50 000 jobb jämfört med 2006, framhöll han.

Enligt Borg handlar det nu om att ”gjuta samman Sverige”, genom att värna dem som drabbats. Därför sänks skatten för pensionärer och höjs flerbarnstilläggen.

Borg gjorde också en poäng av att skuldsättningen minskat från 46 procent av BNP till 41 procent av BNP trots den ekonomiska krisen.

– Här har inte lånats till skattesänkningar, sade han.

Han höjde ett varningen finger för att höja kostnaderna för att anställa.

– Om kostnaderna stiger blir det ett jobbstopp. Reverserar vi arbetslinjen får vi allvarliga bekymmer, sade han.

Nästa mandatperiod handlar det om att göra det mer attraktivt att anställa, göra det mer lönsamt att arbeta och utbilda sig samt att värna välfärdens kärna, sade han.

Östros kritisk till Borgs "experiment"

– Åtta år av jobbstoppspolitik med Anders Borgs politik måste bytas till en jobbskapande politik, kontrade Thomas Östros (S) på Borgs kritik och anklagade denne för att som enda idé ha ett experiment som går ut på att ökade klyftor ska gynna utvecklingen.

Östros sade att han inte förstod varför Borg ger finanskrisen skulden för att regeringen har misslyckats med jobbpolitiken.

– Allt beror på finanskrisen säger ni. Men ni har väl inte politik som bara fungerar i högkonjunktur, undrade Östros.

Han lovade de pensionärer som protesterade utanför riksdagshuset mot regeringens beskattning att de rödgröna ”aldrig kan acceptera” att pensionärer beskattas hårdare än löntagare.

V: Könsblind politik

Vänsterpartiets Ulla Andersson anklagade regeringen för att föra ”en könsblind politik” och tog som exempel upp att antalet fattiga kvinnor ökat med 113 000 under den borgerliga regeringens tid och att 25 000 jobb försvunnit i välfärden.

– Fattigdomen breder ut sig, sade hon.

FP:s Carl B Hamilton slog tillbaka:

– Jag ställer inte upp på detta osynliggörande av männen, sade han.

Hamilton tog upp att den ekonomiska krisen drabbat män värre än kvinnor.

– Det mest akuta problemet är arbetslösheten bland män, sade han.

C: Biologisk mångfald

Centerpartiets Roger Tiefensee lyfte fram att den biologiska mångfalden och satsningar på skyddsvärd skog och vände sig till oppositionen:

– Vi når mål som ni inte var i närheten av.

Han fick svar på tal av MP:s Mikaela Valtersson som kritiserade vårpropositionen för att vara hel tom på åtgärder på klimatsidan.

Vänsterpartiets Ulla Andersson kritiserade regeringen för att subventionera städning i de rikas hem. I stället vill hon satsa på städning på sjukhus och i förskolor där den bättre behövs.

Roger Tiefensee (C) och Carl B Hamilton (FP) anklagade Andersson för att hon vill skicka ut 11 000 som arbetar med hushållsnära tjänster i arbetslöshet och i svartarbete.

– I huvudsak handlar det om kvinnor, varav hälften med invandrarbakgrund, de som Ulla Andersson annars vill lyfta fram, sade Hamilton.

– Varje jobb kostar 800 000 kronor. Är det rätt använda skattepengar? Det är billigare att skapa fler jobb i välfärden, svarade Andersson.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.