Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Borg maktlös mot bankernas räntor

Finansminister Anders Borg (M) tänker fortsätta att kritisera bankerna för att få dem att sänka boräntorna. Några nya skarpa vapen för att få dem att lyda har han dock inte.

– Man ska inte underskatta att bankledningarna tycker att det är riktigt jobbigt att ha den här diskussionen, sade Borg till journalister efter att ha samrått med riksdagens EU-nämnd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han avfärdar bankernas argumentation om att Riksbankens räntesänkningar inte måste resultera i sänkta boräntor. Enligt bankerna är det andra faktorer som är viktigare och att de nu lånar upp pengar på andra sätt än tidigare.

Nya krav på kapitaltäckning spelar också in, enligt bankerna.

"Tycker att de är ett bankfrälse"

Pressen från allmänheten och från politiker, som honom själv, gör att bankerna känner sig trängda, tror finansministern.

– De tycker att de är ett bankfrälse som inte får diskuteras och att de ska få sitta med sina stora bolånemarginaler. Vi andra ska bocka och tacka när vi får ett bolån, sade Borg.

Borg framhåller att Riksbanken konstaterar att bankernas marginaler på bolån är ovanligt höga och att bankernas lönsamhet samtidigt är hög.

– Det är en händelse som ser ut som en tanke och det måste vi få diskutera, sedan får Bankföreningen tycka vad den vill, säger Borg.

Inga politiska förslag

Några nya politiska förslag, som kan få bankerna att minska marginalerna, har Borg inte.

Han räknar med att trycket och konkurrensen kommer att göra att boräntorna går ned "så småningom". Och lägre boräntor behövs enligt finansministern, också för att det skulle ge ekonomin stimulans i väntan på en ekonomisk uppgång igen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har beskrivit det som att Anders Borg, när han kritiserar bankerna, uttrycker svenska folkets frustration över att boräntorna inte går ned, trots ekonomisk avmattning och Riksbankens sänkta ränta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.