"Varför har Sverige klarat sig bra? Vi har lägst inkomstskillnader och lägst skillnader i välfärd", sa Anders Borg hos Börssällskapet.
"Varför har Sverige klarat sig bra? Vi har lägst inkomstskillnader och lägst skillnader i välfärd", sa Anders Borg hos Börssällskapet.

Borg lovar skärpt banklag

ANNONS
|

I går kväll uppträdde han på Börssällskapet i Göteborg. 475 personer, många av dem hör till kommunens företagstopp, satt tysta och uppmärksamma som skolbarn och lyssnade andäktigt till Anders Borgs 45 minuter långa föreläsning.

- Det är en av årets höjdpunkter att komma hit till Börssällskapet, sade Borg artigt. Men hans ressällskap bekände att sällskapets vårmöte med landets finansminister "är av det slaget att vi inte kan tacka nej".

Budskapet han hade med sig var det samma som under valrörelsen och tiden därefter: nya kriser kommer, det är därför nu som staten måste samla i ladorna, för att stimulera ekonomin när nästa kris kommer.

ANNONS

- Vi var dagar eller timmar från att Lettland kollapsat under finanskrisen. Om det hade skett, då skulle Swedbank och SEB ha varit i en mycket besvärlig sits. Banksystemet var på randen till en katastrof, sade Borg.

Han aviserade därför en lag om skärpt kapitaltäckning i banksystemet.

- Vi måste diskutera igenom det här de kommande månaderna. Om en bank lånar en miljon till ett villalån, behöver den ha en kapitaltäckning på 3 000 kronor med dagens regler.

Det är alldeles för lite, enligt finansministern. Han använde aldrig ordet fastighetsbubbla, men kom med en klar antydan åt det hållet. Han talade om en värdetillväxt på bostäder kring nio procent, när ekonomin växer med fyra à fem procent, och om hushållen som har lånat upp 170 procent av den totala disponibla inkomsten.

Det som framför allt måste saneras i de goda tider, som Borg säger att vi är i under något år till, är därför bankerna och hushållens belåning.

Anders Borg förklarade för den grånande skolklassen att tillväxt och social sammanhållning inte står i motsättning till varandra.

- Varför har Sverige klarat sig bra? Jo, därför att vi har, liksom våra grannländer, lägst inkomstskillnader, lägst skillnader i välfärd, låg risk för fattigdom och en god social rörlighet, sade han och tog hjälp av ett tiotal diagram för att övertyga den fullsatta salen på Hotell Radisson.

ANNONS

Anders Borg framhöll några utmaningar för regeringen. Det åldrande Sverige och en fortsatt eftersatt infrastruktur var två av dem. Men arbetslösheten var den viktigaste, i synnerhet ungdomsarbetslösheten.

- Det finns ingen naturlag som hindrar oss från att komma tillbaka till de sysselsättningsnivåer Sverige hade under 1950- och 60-talen.

Utbildning och forskning var två andra.

- Ingen annan investering har större effekt på den sociala rörligheten än kunskapsinriktad utbildning. Barn som kommer från familjer med studietradition klarar sig ofta alltid. En dålig skola slår hårdast mot barn i familjer med svag studiebakgrund, sade han och gav en inblick vad familjen Borg ägnar vilodagen åt. En stor del av söndagarna ägnas åt läxläsning och -förhör med de tre barnen.

ANNONS