Borg ger EU-kommission rött ljus

ANNONS
|

-Vi är bekymrade över att felen är stora. De beror verkligen inte bara på kommissionen utan mycket av felen ligger ute i genomförandet i medlemsstaterna. Men det har inte skett tillräckligt mycket framsteg och tillräckligt mycket insatser för att vi ska kunna ändra vår position, säger Borg på väg in till ett möte med EU:s finansministrar i Bryssel.

Även Storbritannien och Nederländerna kommer att rösta nej, samma trio som protesterat tidigare år.

Länderna bygger sin inställning på att EU:s revisorer 19 år i rad hittat stora fel. I praktiken får nej-rösten ingen betydelse, eftersom övriga länder tänker rösta ja till ansvarsfrihet.

Finansministrarna möttes redan i går kväll för att diskutera svårlösta delar i den framtida bankunionen, som är tänkt att stärka stabiliteten i banksystemet.

Samtalsämnet var hur man ska hantera banker som är på väg att falla och hur den gemensamma avvecklingsmekanismen ska fungera. Ett problem är att medlemsländerna vill ha kontroll över processen, men att EU-parlamentet inte går med på att ställas vid sidan av. Ett annat problem är att länderna sinsemellan har olika syn på hur banker ska avvecklas. Tyskland vill ha fullfjädrade kontrollmekanismer så att notan inte till slut hamnar hos tyska skattebetalare, medan exempelvis Portugal vill ha ännu mer flexibilitet.

ANNONS

-Det är en del besvärliga frågeställningar som måste lösas ut innan man är framme vid en lösning. Men jag tyckte att det fanns en konstruktiv attityd, säger Anders Borg.

Unionen är främst till för euroländerna, men icke-euroländer kan ansluta sig frivilligt. Sverige har än så länge valt att stå utanför.

Om en bank är på väg att falla måste man kunna fatta snabba beslut om vad som ska göras, kanske över en helg. Men det finns kritik mot att de föreslagna reglerna är för krångliga och hindrar snabba beslut.

-Om man minskar medlemsländernas inflytande i den typen av beslut måste man hitta andra sätt att förhindra att medlemsländerna inte drabbas av väldigt stora kostnader. Det går i riktning mot förenkling, men för att det ska vara acceptabelt måste man hitta andra kontrollmekanismer, säger Borg.

ANNONS