Tåg krockade med kor – trafikförseningar i en vecka

Ett passagerartåg krockade med flera kor och spårade ur i närheten av Herrljunga på fredagsmorgonen. Ingen av passagerarna kom till skada – men 13 kor dog i krocken. Olyckan skapade följdförseningar i tågtrafiken och kan komma att påverka trafiken under en vecka framåt, då bussar kommer att ersätta tågen på delar av sträckan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeHerrljunga, Varberg, Stockholm, Göteborg, Vänersborg|

Ett västtåg som var på väg från Vänersborg till Varberg krockade vid 08-tiden på fredagsmorgonen med flera kor i ett skogsparti utanför Herrljunga. Urspårningen fick tåget att luta.

Resenärerna evakuerades från olycksplatsen med buss, men ingen person kom till skada. 12 kor dog i krocken och ytterligare en ko avlivades på plats i samråd med ägare och veterinär.

Koägarens pappa berättar för GP:s fotograf på plats, att korna måste ha blivit skrämda upp på spåret. Detta efter att omkring 30 kor tidigare rymt från en gård nära Vedum.

Enligt pappan hade troligtvis något rovdjur skrämt korna, eftersom det är ovanligt att kor beger sig ut på järnvägsspår.

ANNONS

Förseningar i trafiken

I samband med evakueringen av tåget tog Trafikverket beslutet att stänga av strömmen på spåret. På tåget som spårade ur befann sig endast ett 20-tal personer, men desto fler resenärer på andra tåg påverkades av olyckan.

Tågtrafiken mellan Vedum och Herrljunga samt mellan Vedum och Varberg stoppades på grund av kollisionen. Ersättningsbussar sattes in mellan Herrljunga och Göteborg.

Vid lunchtid på fredagen var strömmen tillbaka på spåret, men tågersättning i form av bussar kommer att köra sträckan medan man bärgar det urspårade tåget, vilket beräknas ta uppemot en vecka.

Enligt Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ, kunde resenärer räkna med fortsatta förseningar resten av dagen och restiderna förväntas påverkas.

– Ett tåg som åker från Göteborg till Stockholm ska ofta vända. Blir det då två timmar sent, kan man räkna med följdförseningar.

Först om en vecka väntas tågen gå som vanligt igen.

Räddningsledaren Morgan Gunnarsson ansvarade för arbetet på platsen.
Räddningsledaren Morgan Gunnarsson ansvarade för arbetet på platsen. Bild: Frida Winter

Varg kan ha skrämt korna

Efter förhör med lantbrukaren som äger korna har polisen upprättat en anmälan om trafikolycka, dock utan misstanke om brott. Under eftermiddagen arbetade lantbrukaren och Trafikverket med att fånga in de kor som ännu sprang lösa.

I en intervju med Borås Tidning vill länsstyrelsens rovdjurshandläggare Nelly Grönberg visserligen inte spekulera i vad som skrämt korna upp på spåret, men hon utesluter inte att det kan vara en varg. Söder om Falköping ligger nämligen ett nyetablerat vargrevir. Länsstyrelsen planerar nu att med hjälp av en hundförare spåra i området.

ANNONS

– Skulle hunden få vittring på varg i det aktuella området är det förstås en trolig orsak. Men vi får helt enkelt vänta och se, säger Nelly Grönberg till tidningen.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS