Nyheten i korthet
• Borås stad har ansökt om tvångsförvaltning av två lägenhetshus på grund av omfattande mögel, fuktskador och eftersatt underhåll.
• Problemen uppdagades 2010 men fastighetsägaren har inte åtgärdat problem med fukt och dålig ventilation.
• Det är ovanligt att fastigheter tvångsförvalta men stadsjurist Anna Lidskog tror inte att fastighetsägaren kommer åtgärda problemen själv.
Trasiga rutor, mögel och fukt i lägenheter och trapphus, så låga varmvattentemperaturer att det finns risk för legionella och en fastighetsägaren som skriker och hotar de som larmar om situationen. Läget i de två lägenhetshusen anses så illa att Borås stad nu ansökt om att med tvång låta någon annan ta över fastigheterna. Något SVT Väst var först med att rapportera.
Miljöförvaltningen besökte totalt elva av det 23 lägenheterna och enligt inspektören var det så omfattande brister i varenda en av de lägenheterna att det utgör en hälsorisk för de som bor där.
Mögel och fuktskador i minst 14 år
De första varningsklockorna kring fastighetsägaren kom 2010 efter att en boende klagat på mögel och att det var kallt i lägenheten. Kommunen krävde att fastighetsägaren skulle undersöka problemen och åtgärda dem. Inget hände och fastighetsägaren fick betala ett vite om 60 000 kronor.
Tio år senare bestämde sig Miljöförvaltningen för att göra ett återbesök i fastigheterna. De knackade dörr och från hyresgästerna fick de höra om vattenläckor, fuktskador i taket och i väggarna och att det fortfarande fanns mögel i lägenheterna.
– Jag tror att grundproblematiken, fukt i byggnaderna, har funnits sedan 2010 men sen kan man ha åtgärdat något fel under den tiden men att det kommit tillbaka, säger Julia Frick som är miljöinspektör för Borås stad och som var med och gjorde inspektionerna.
Miljöförvaltningen krävde återigen att fastighetsägaren skulle utreda och åtgärda felen. Återigen så hände inget och fastighetsägaren blev belagd med ännu fler viten. I dagsläget har han viten på runt en miljon kronor.
När miljöförvaltningen inspekterade huset igen 14 månader senare såg de själva fuktskador och mögel, ventilationen var dålig och temperaturen på varmvattnet var mellan 33,3 och 42,4 grader. Den rekommenderade minimitemperaturen är 50 grader för att stoppa spridningen av legionellabakterier.
– Det här är det största ärendet som jag har varit med om, både gällande omfattningen i problemen och i att vi behöver gå så långt som att ansöka om tvångsförvaltning. I vanliga fall förelägger man om åtgärder och så löser fastighetsvärden det så småningom men här har det ju inte funkat, säger Julia Frick.
Vad reagerade du mest på när du var där och inspekterade?
– Det man såg tydligast var ju de här fukt- och mögelskadorna, och sen vet vi om att det bor flera barnfamiljer i de här husen och det påverkar också.
Enligt Folkhälsomyndigheten ökar risken för luftvägsinfektioner när man bor i ett hus med fuktskador och mögel. Det ökar även risken för att man ska utveckla astma, framför allt för barn.
Under tiden miljöförvaltningen jobbade i ärendet hörde en hyresgäst i ärendet av sig och sa att hon ville dra tillbaka sina klagomål. Hon sa att värden skrikit på henne och hotat familjen med vräkning om hon inte drog tillbaka sina klagomål.
”De är redo att ta över”
Nu har Borås stad istället ansökt om att de båda fastigheterna ska tvångsförvaltas och att det kommunala bostadsbolaget Bostäder i Borås ska ta över.
– De är redo att ta över med en gång, men sen är det klart att de inte kommer kunna vidta några större åtgärder direkt. De behöver titta på fastigheterna och utreda vad som behöver göras först, säger Anna Lidskog, stadsjurist i Borås.
Det är ovanligt att fastigheter tvångsförvaltas. När det väl sker är det enligt Anna Lidskog vanligare att det är hyresgästföreningen som ansöker snarare än kommunen.
Anna Lidskog säger att det inte finns någon exakt uträkning kring hur mycket det kommer kosta att återställa husen, men det är ett arbete som ska bekostas av hyresintäkter och fastighetsägaren.
– Det finns skäl att tro att det behövs ganska omfattande åtgärder.
Ovanligt och väldigt ingripande
Skulle hyres- och arrendenämnden bedöma att det är för hårt att direkt godkänna en tvångsförvaltning har Borås stad även ansökt om förvaltningsföreläggande som alternativ åtgärd.
– Jag menar att det inte verkar finnas förutsättning för att få fastighetsägaren att göra de här åtgärderna och därför anser jag att man borde besluta om tvångsförvaltas direkt, säger Anna Lidskog.
Ärendet ska upp i hyres- och arrendenämnden på tisdag.
LÄS MER:Hyresgästföreningen lämnar förhandlingarna i Göteborg
LÄS MER:Lägre utbud på andrahandsbostäder kan ge högre hyror
LÄS MER:Antons ”skräplägenhet” städad – fick hjälp av städinfluencer