Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Man drog kniv mot polis – häktas för grovt hot

Den man som i måndags kväll sköts av polis efter att ha dragit kniv mot dem har häktats.
Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt hot mot tjänsteman.

Det var på en adress i Borås i måndags som mannen, som är i 30-årsåldern, var hotfull mot ambulanspersonal som då tillkallade polis. Han ska då ha dragit kniv och varit hotfull mot polispatrullen som tvingades skjuta mannen i benet. Han kunde sedan omhändertas och föras till Södra Älvsborgs sjukhus, där han fortfarande vårdas.

– Mannen är så pass hotfull mot polispatrullen och drar kniv så att en av poliserna blir tvungen att avfyra sitt tjänstevapen och träffar den misstänkte i benet, sade polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler efter händelsen.

Vårdas på sjukhus

Mannens skadeläge ska vara stabilt, men han vårdas under torsdagen fortfarande på sjukhus.

Mannen greps misstänkt för försök till mord på polismännen, samt för försök till grov misshandel på ambulanspersonal.

På torsdagsmorgonen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till grov misshandel, alternativt grovt hot mot tjänsteman. Efter häktningsförhandlingen vid 15-tiden beslutade Borås Tingsrätt att häkta mannen för den senare rubriceringen.

Brottsrubriceringen ändrad

Åklagare Andreas Ekengren har gjort bedömningen efter förhör med poliserna och vittnesförhör.

– Jag gör bedömningen att vi inte har sådant material i utredningen som gör att jag kan bedöma att han med sannolika skäl haft uppsåt att beröva poliserna livet, säger Andreas Ekengren.

– Gärningen har inte varit så att man har varit ända framme vid poliserna och huggit på det sättet utan det är ett avstånd dem emellan bland annat, säger han.

Mannen förnekar brott

Mannen har kunnat höras med försvarare och han förnekar enligt Andreas Ekengren brott.

– Han förnekar i alla fall brott och att han på något sätt försökt skada någon eller haft det uppsåtet. Sen har han en annan uppfattning till viss del i vilket skede en kniv har varit framme, säger han.

Den misstänkte mannen har tidigare fått strafföreläggande för flera fall av ringa narkotikabrott.

Det mannen häktas för är handlingen mot poliserna, och inte mot ambulanspersonalen.

Tillkallade själv ambulans

Under häktningsförhandlingen framkom det att det var mannen själv som ringde till SOS alarm. Han har under samtalet beskrivit att han tagit narkotika och han upplevdes förvirrad och rädd i samtalet med SOS. Ambulans kallades till platsen och när de kom dit såg de att mannen höll i en kökskniv. De tillkallade då polis.

När poliserna kom till platsen såg de mannen hålla i en kniv genom entrén till lägenhetshuset. De uppmanade mannen att lägga ner kniven, vilket mannen då gjorde. Han gick dock sedan tillbaka och plockade upp den igen.

Polisen som sköt hade husvägg bakom ryggen

Mannen gick ut utanför lägenhetshuset och poliserna drog då vapen. Mannen var då cirka fem meter från de två poliserna. Han ska ha skrikit mot dem och ska enligt förhör med poliserna hållit i kniven redo att hugga.

En av poliserna hade en husvägg bakom sig och när mannen tog ett par steg mot polisen valde polisen att avlossa skottet i benet.

Mannen ska i samband med detta ha skrikit: “Skjut mig, skjut mig”.

Även vittnen på platsen ska ha sett att mannen höll i en kniv som beskrivs som cirka 25 centimeter lång och vass.

Försvaret anförde att mannen inte hade som avsikt att skada eller hota någon utan att han var psykotisk och att han endast velat försvara sig.

Under häktningsförhandlingen beslutades det även att mannen skulle genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning. Det är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas.

LÄS OCKSÅ: Man som sköts av polis anhållen – har kunnat höras

LÄS OCKSÅ: Man skjuten av polis i Borås

Missa inte det senaste från Borås!

Nu kan du få alla våra Boråsnyheter, reportage och krönikor som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Borås. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.