Johan Pehrson (L).
Johan Pehrson (L). Bild: Nils Petter Nilsson

Liberala toppen kritisk mot Johan Pehrson: ”Självklart inte bra”

I Borås har Liberalerna dragit en röd linje mot ett samarbete med Sverigedemokraterna – och föredrar att stöttas av Vänsterpartiet.
På riksplanet har man valt en annan väg och regerar med stöd av SD, men många undrar nu var Liberalerna egentligen står efter ett kontroversiellt uttalande av partiledaren Johan Pehrson.
– Jag tycker ju självklart inte att det är bra, säger säger Anna Svalander, liberalt kommunalråd i Borås stad.

ANNONS
|

På en partikonferens nyligen sade Johan Pehrson enligt Expressen att Liberalerna förhindrat att flera ”sjuka saker” kom med i Tidöavtalet, som ligger till grund för regeringspartiernas samarbete med Sverigedemokraterna, rapporterar TT.

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades, och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, sade Pehrson enligt tidningen.

Liberalerna i Borås har inte diskuterat partiledarens uttalande, men Anna Svalander, liberalt kommunalråd i Borås stad, säger att hon inte är särskilt förvånad.

ANNONS

– Nej, jag tänker att det var väl någonting som han slängde ur sig vid något tillfälle, sådant som man kan säga ibland. Han är ju väldigt bra på att säga saker ibland som han kanske inte har tänkt igenom först. Så jag är inte förvånad, men jag tycker ju självklart inte att det är bra heller, säger hon.

Påverkar det förtroendet, att en sådan här sak inte förvånar?

– Nej, men det är ju Johan Pehrson i ett nötskal. Vi är alla olika och det där är Johan.

Satte gränsen vid SD

I Borås regerar S, MP, C och L tillsammans i minoritetsstyret Mittsamverkan, som släpptes fram med stöd av Vänsterpartiet. Liberalerna nobbade efter valet ett erbjudande att ingå i ett styre från M och KD, som skulle ha stöttats villkorslöst av SD.

– Vi sa väldigt tidigt att vi är beredda att samarbeta med partier som ligger både till vänster och höger så länge vi får igenom liberal politik, men vår gräns går vid Sverigedemokraterna. Vi deklarerade före valet att vi inte kommer att styra eller förhandla budget tillsammans med Sverigedemokraterna.

Då fick vi väga för- och nackdelar. Egentligen vill vi ju inte ha någonting att göra med varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna

Enligt henne stod valet mellan att vara beroende av aktivt stöd av SD i alla beslut som fattas under fyra års tid eller att en gång om året vara beroende av att Vänsterpartiet går med på Mittsamverkans budget.

ANNONS

– Då fick vi väga för- och nackdelar. Egentligen vill vi ju inte ha någonting att göra med varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, men när skillnaden då var att vara beroende av aktivt stöd i varje beslut mot att behöva förankra budgeten en gång per år, så var det den vägen vi valde att gå.

”Samsyn kring budgetramarna”

Anna Svalander säger att hon är nöjd med beslutet och menar att de har fått igenom mycket liberal politik i Borås.

Har ni fått några reaktioner lokalt efter ni valde den här vägen med stöd av Vänsterpartiet?

– Jag ska inte säga att det är med stöd av Vänsterpartiet. Det är en gång per år som vi behöver förankra vår budget. Det är en jättestor skillnad, Vänsterpartiet ingår inte i den styrande konstellationen. Vi når en samsyn kring budgetramarna och i övrigt är det Mittsamverkans konstellation som har majoritet i styrelser och nämnder.

Hade det varit SD som de en gång om året behövde förankra budgeten med hade Liberalerna inte gått med på det, enligt Anna Svalander.

– Nej, i och med att vi sa tydligt att vi inte skulle förhandla budget med dem.

Per-Eric Stjerna, Liberalernas ordförande i Borås, tycker också att den här konstellationen var det bästa alternativet för Liberalerna.

ANNONS

– Livet är inte alltid så enkelt, man måste välja och då måste man välja det som är minst dåligt ibland, säger och tillägger att de ”med facit i hand” har fått gehör för sina hjärtefrågor, som exempelvis skolfrågan i Borås.

Intern kritik mot avtalet

Inom Liberalerna har kritiken mot Tidöavtalet varit stor. Toppar inom Liberala ungdomsförbundet krävde bland annat att partiet skulle rösta nej till Ulf Kristersson under statsministeromröstningen och även den före detta riksdagsledamoten Barbro Westerholm var kritisk, rapporterade Aftonbladet.

Kritiken har bland annat handlat om att regeringen vill driva ett införande av visitationszoner, tiggeriförbud och ”vandel” som grund för utvisning. GP har även rapporterat att Johan Pehrsson anmäldes till partiets interna granskningsutskott då partistyrelsen inte hade fått ta ställning till Tidöavtalet.

Boråsliberalen kritisk mot visitationszoner

Lokala Boråsliberaler anser att partiet har fått ge med sig väl mycket av liberala hjärtefrågor i Tidöavtalet, men att de tycker att det är bättre att sitta med i regeringen än att ställas utanför.

– Det finns många frågor som jag inte ställer upp på när det gäller mänskliga rättigheter. Jag tycker till exempel inte om visitationszoner, där man går in och kränker människors integritet, säger Anne-Marie Ekström (L), tidigare riksdagsledamot från Borås.

ANNONS

”Det finns alltid en möjlighet att lämna”

Hon säger att hon ser mycket som inte är bra, men att det också finns mycket som kan vara bra i avtalet och att hon håller med om att det är bättre att sitta i regeringen och sedan se vad som händer och hur det blir.

– Sedan finns det möjligheter att avbryta det hela, säger Anne-Marie Ekström (L).

Det finns alltid en möjlighet att lämna regeringen

Anne-Marie Ekström tycker att man ska vara på sin vakt mot SD och se hur det går under tiden i regeringen.

– Det finns alltid en möjlighet att lämna regeringen, säger hon.

Ser du det på samma sätt på lokal nivå att man ska vara på sin vakt mot Vänsterpartiet?

– Jag tror att det är lite mindre risk. På lokal nivå jobbar man närmre varandra. Alla partier är närmre varandra och ser till Borås bästa.

Olika spelregler lokalt och på riksnivå

Per-Eric Stjerna berättar att de inte tagit någon gemensam ställning kring Tidöavtalet.

– Det är upp till var och en som medlem, säger han.

På lokal nivå har Liberalerna alltså sagt nej till att sitta i ett styre som stöttas av SD och valde istället att ta stöttning av Vänsterpartiet. Per-Eric Stjerna menar att Liberalerna har högt i tak och en stor spännvidd i åsikter.

ANNONS

– Då kan det uppfattas som konflikter i partiet och att vi inte är enade, säger han.

Hur förhåller man sig till att man på lokalnivå stänger dörren mot ett parti och på riksnivå tvärtom?

– Jag tror att väldigt många människor ser att det är olika spelregler lokalt i kommunpolitiken och på riksplanet. Lokalt tror jag att alla partier ligger betydligt närmre varandra och man jobbar efter kommunens bästa, det är mera hands on. På riksplanet är det mer profilerat.

Den bilden delar även kommunalrådet Anna Svalander:

– Den går inte att jämföra kommunpolitik och rikspolitik, för det är uppbyggt på olika sätt. Det blir svårare och svårare att hitta majoriteter i kommunerna och därför ser ju konstellationerna väldigt olika ut, och det kommer vi nog att få leva med ännu mer framöver.

Missa inte det senaste från GP Borås!

Nu kan du få alla våra Boråsnyheter, reportage och krönikor som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Borås. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:SD: L ber om ursäkt efter Pehrsons uttalande

LÄS MER:Magdalena Anderssons SD-attack på L-ledaren

LÄS MER:Kristersson tonar ned Pehrsons SD-uttalande

LÄS MER:Internt mejl avslöjar: Johan Pehrson anmäls i egna partiet

LÄS MER:Trots minskat stöd – de styr vidare i Borås

LÄS MER:Ulf Kristersson vald till Sveriges nya statsminister

LÄS MER:Här är ministrarna i Sveriges nya regering

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS