Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lengberg (S) om de hemlösas situation: ”Oerhört tufft”

Moderaterna vill snabbt se en värmestuga dit akut hemlösa kan gå under kalla vinterdagar.
De styrande i Mittsamverkan vill istället att frågan ska beredas.
– Vi har tittat på redan innan hur man ska kunna skruva i de befintliga verksamheterna så att det inte blir för mycket glapp, säger kommunalrådet Ylva Lengberg (S).

GP har rapporterat om att det är rekordmånga som enligt Borås stads egen undersökning befinner sig i akut hemlöshet. I Borås finns ett akuthärbärge på Badhusgatan men det är bara öppet under natten.

Moderaterna föreslog förra veckan att snabbt inrätta en värmestuga dit de hemlösa kan gå på dagarna. I måndags var frågan uppe i individ- och familjeomsorgsnämnden och fick då även stöd av Sverigedemokraterna.

S: Vill skruva på skruva på de befintliga verksamheterna

Den styrande konstellationen Mittsamverkan (S, C, L och MP) föreslog istället att frågan skulle gå till beredning. Efter votering vann Mittsamverkans förslag. Frågan ska nu utredas av förvaltningen för att sedan tas upp vid nästa nämndsammanträde i slutet av januari.

Ylva Lengberg (S).
Ylva Lengberg (S).

Ylva Lengberg (S), kommunalråd med ansvar för individ och familjeomsorgsfrågor, menar att hemlöshetsfrågan är prioriterad för Mittsamverkan och att det är viktigt att titta på lösningar kring de verksamheter som redan finns.

– Vi har en mötesplats som heter Träffen som vi tittar på om vi kan ändra på öppettiderna eller skruva på något kring själva härberget, säger Ylva Lengberg.

Förstår du hur Moderaterna tänker, att man är extra utsatt när det är kallt och inte har någonstans att gå på dagarna?

– Verkligen, för varje person som är drabbad av hemlöshet så är det en oerhört tuff situation. Så det har jag full förståelse för, att man både lägger förslag och vill förbättra saker och ting.

Ser ni att man behöver göra något mer under de kalla månaderna?

– Ja, och det har vi tittat på redan innan hur man ska kunna skruva i de befintliga verksamheterna så att det inte blir för mycket glapp. Det måste också anpassas efter behovet vi ser och förstås med kostnadsläget.

– Vi behöver se till helhetslösningarna, både vad som hjälper på kort sikt och vad som hjälper på lång sikt.

Anette Carlson (M). Bild: Anders Engstrm
Anette Carlson (M). Bild: Anders Engstrm

Carlson (M): ”Det är nu det är vinter”

Oppositionsrådet Anette Carlson (M) tycker att nämnden skulle ha tagit ett beslut för att agera direkt, samla förvaltningar och ta kontakt med föreningsliv och frivilligorganisationer.

– Då kan man se vad man kan göra här och nu. Sedan kan man fortsätta det samtalet och återkoppla till nämnden och beskriva vad man kan göra och vilka lokaler som finns tillgängliga, säger hon.

– Det är nu det är vinter. Borås stad har kunnat kraftsamla tidigare när det är nödvändigt och jag ser inte varför det inte skulle vara möjligt i det här läget.

LÄS OCKSÅ: Hemlöse Christer drack varje dag – boendet har gett honom en nystart

LÄS OCKSÅ: Sex lediga sängar till de akut hemlösa: ”Man får sova på gatan”

LÄS OCKSÅ: Efter larmet om rekordmånga akut hemlösa – M: Inrätta värmestuga

Missa inte det senaste från Borås!

Nu kan du få alla våra Boråsnyheter, reportage och krönikor som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Borås. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.