Ingen skyddsjakt på vargen som dödade över 20 får

En varg dödade 22 får på en gård norr om Ulricehamn förra veckan. Ägarna kräver beslut om skyddsjakt – men nu meddelar länsstyrelsen att det inte blir någonting med det. Händelsen är inte tillräckligt exceptionell, är en av anledningarna.
– Det är ett fruktansvärt cyniskt beslut, säger fårägaren Einar de Wit.

ANNONS
|

På tisdagsmorgonen förra veckan möttes fårägarna Einar de Wit och Marie Augustsson-de Wit av en makaber syn i fårhagen på sin gård i Brismene mellan Falköping och Ulricehamn. Över 20 får låg döda och svårt skadade, helt uppfläkta, i hagen.

Direkt efter händelsen sa de att de ville se skyddsjakt på vargarna i reviret i närheten. Men nu har länsstyrelsen utrett frågan – och det blir ingen skyddsjakt.

– Det är ett fruktansvärt cyniskt beslut, alla vet att det kommer att ske igen. Det är bara frågan om när och var det kan drabba oss eller någon annan olycklig granne, säger Einar de Wit.

ANNONS

– Det uteblivna beslutet är för att det inte finns lagrum. Det här är inte en unik exceptionell händelse. Det finns inget skäl till skyddsjakt, det använder man sig av i undantagsfall om djuren inte kan skyddas på något annat sätt, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Kan ändå bli skyddsjakt

Länsstyrelsens hållning är att andra åtgärder måste prövas innan beslut tas om skyddsjakt. Till exempel rovdjursstängsel.

– Skulle vi landa i att individen inte går att hägna ut och om det är en specifik individ som sedan regelmässigt angriper tamdjur och det inte går att undvika – då kommer vi att besluta om skyddsjakt på den, säger Nelly Grönberg.

Fåren gick i en hage där en sida vette mot vattnet utan stängsel när vargen gick till attack på gården i Brismene.

Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Bild: Privat

Att byta ut stängslen runt alla hagar till rovdjursstängsel skulle bli för dyrt, enligt Einar de Wit.

Vill ha ersättning

Djuren är nu flyttade till andra betesmarker på gården – de åkrar som egentligen var tänkta att ge foder till vintern.

– Vi kommer att lämna in ersättningsanspråk till länsstyrelsen för att kunna köpa foder till vintern. Men fåren äter inte pengar, det kommer att bli mycket jobb att skaffa foder också, säger Einar de Wit.

ANNONS

Alla går och väntar på var vargen ska slå till nästa gång

Han har dock hoppet uppe om att länsstyrelsen ska ta ett beslut om skyddsjakt till slut.

– Alla går och väntar på var vargen ska slå till nästa gång. Det är för jävligt att det ska behöva vara så här. Länsstyrelsen tycker inte att vargen dödat tillräckligt många än. Men det kommer förmodligen bli skyddsjakt när det skett en ny attack.

– Vi vill inte ha en diskussion där man antyder att enstaka djurägare gjort fel eller skuldbelägga, utan titta på vilket sätt man kan skydda djuren på ett så bra sätt som möjligt. Vi får helt enkelt tänka praktiskt tillsammans för att lösa detta, säger Nelly Grönberg.

Förra veckan dödades även sju får i en vargattack i Bollebygds kommun. Det var en annan vargindivid, och inte heller där finns beslut om skyddsjakt, meddelar Nelly Grönberg.

LÄS MER:Man lurade länsstyrelsen att tillåta vargjakt

LÄS MER:30 får dödade i vargattacker – länsstyrelsen varnar djurägare

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken ”Borås” på gp.se och i appen hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS