Här är de mest brottsutsatta gatorna i Borås centrum

En gata i centrum sticker ut med över 220 anmälda brott på ett år. Nu vill Borås stad sätta upp fler övervakningskameror – och man utgår ifrån de mest brottsutsatta platserna i stadskärnan.
– Det ska inte ersätta polisnärvaro, säger Rangbar Mohammad, avdelningschef på Centrum för kunskap och säkerhet i Borås.

ANNONS
|

De allmänna platser där Borås stad i nuläget har kamerabevakning är på Resecentrum och på Södra torget.

Men staden ser ett behov av att sätta upp fler kameror i centrala Borås. De har i samband med det gjort en behovsanalys och i den bland annat sammanställt på vilka gator som flest brott polisanmäls. Under 2021 var det flest brott som anmäldes på Allégatan, 221 stycken, och det vanligaste förekommande brottet som anmäldes var narkotikabrott.

Verktyg för att öka tryggheten

– Vissa platser kan man utifrån statistiken se som mer brottsutsatta än andra platser och det kan vara en anledning till att vi sett att vi vill utöka kamerabevakningen. Det gör vi för att öka tryggheten för boråsarna men också för skapa bättre förutsättningar för att utreda och lagföra brott, säger Rangbar Mohammad, avdelningschef på Centrum för kunskap och säkerhet i Borås stad.

ANNONS

Här är gatorna med flest anmälda brott

1. Allégatan: 221 stycken

2. Österlånggatan: 145 stycken

3. Lilla Brogatan: 70 stycken

4. Stora Brogatan: 62 stycken

5. Kungsgatan: 49 stycken

Antalet anmälda brott gäller för hela året 2021, för bedrägeribrott, narkotikabrott, skadegörelsebrott, tillgreppsbrott (exkl. i butik), trafikbrott, våldsbrott, övriga Brottsbalks-brott, övriga brott mot person samt övriga specialstraffrättsliga brott.

Sandgärdsgatan har inte tagits med i statistiken då den får många anmälningar på grund av att polishuset ligger på samma gata. Även Resecentrum och Södra torget har exkluderats då de redan har kamerabevakning.

Källa: Borås stad

Borås stad vill sätta upp kameror på flera platser i de centrala delarna av Borås. De har en ansökan som ligger hos Integritetsskyddsmyndigheten, Imy och väntar på godkännande eller avslag.

– Syftet är att öka tryggheten och det är ett verktyg för oss att minimera risken för att det händer saker och skapa bättre förutsättningar för att utreda brott och lagföra om det nu inträffar saker, säger han.

Bevakning i sina egna verksamheter

Borås är den stad i Västsverige som polisen har mest övervakningskameror i sett till antalet invånare, cirka 50 stycken. Polisens kameror sitter i stadens särskilt utsatta områden Norrby, Hässleholmen och Hulta. Borås stad har sedan tidigare kameror i flera av sina egna verksamheter, som skolor.

– I vår egen verksamhet där det inte är allmän plats har vi bättre möjlighet att sätta upp bevakningskameror själva, säger Rangbar Mohammad.

– Där de behövs för att trygga personal, brukare och elever så ser vi till att de finns, efter en noggrann behovsprövning och bedömning.

Sedan 2021 har man även kameror på Resecentrum och på Södra torget.

– Det har inte gått tillräckligt lång tid för att utvärdera riktigt men vi kan se att det har haft en effekt på det sättet att vi har kunnat utreda brott på ett annat sätt. Det har använts som bevismaterial vid vissa händelser, säger Rangbar Mohammad.

ANNONS
Rangbar Mohammad, avdelningschef på Centrum för kunskap och säkerhet i Borås.
Rangbar Mohammad, avdelningschef på Centrum för kunskap och säkerhet i Borås. Bild: Frida Winter

Han menar att bevakningen ska vara ett komplement till andra trygghetsskapande åtgärder.

– Det ska inte ersätta polisnärvaro eller annan vuxennärvaro över huvud taget. Vi har komplement med allt från stadsdelsvärdar till fältare som finns att tillgå, säger Rangbar Mohammad.

Andra åtgärder man, enligt Rangbar Mohammad, arbetar med är exempelvis att optimera den fysiska miljön genom att skapa bättre insynsmöjligheter, skapa bättre belysning och identifiera dolda och otrygga utrymmen.

Välkomnar regeringens förslag

För att få sätta upp bevakningskameror på allmänna platser krävs tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten. Borås stad skickade in sin ansökan i slutet av augusti 2022. Tidöpartierna har dock öppnat för att slopa tillståndskravet för kommuner när de vill sätta upp bevakningskameror.

– Det borde gå lite snabbare. Sedan har jag full respekt för att man behöver beakta många delar och så vidare, och att trycket på IMY är hårt, men jag tycker ändå att det borde gå snabbare. Jag välkomnar förslaget att man på sikt ger kommunerna bättre möjligheter att bedöma det själva, säger Rangbar Mohammad.

Här vill Borås stad kamerabevaka

• Allégatan: Från korsningen Lilla Brogatan till i höjd med Torggatan. Även från Hötorget till Brännerigatan.

• Österlånggatan: Från Södra Torget till korsningen vid Lilla Brogatan samt mellan Torggatan till Midasterassen.

• Stora Brogatan: En sträcka mellan Allégatan till i höjd med Lilla Kyrkgatan. Även nedre delen av Stora Brogatan mellan Hallbergsgatan till i höjd med Röda kvarn. Även del av Västerbrogatan till korsningen vid Torggatan.

• Torggatan: En sträcka från Allégatan till korsningen Torggatan/Västerlånggatan, längs med Stora torget.

Kamerorna ska, om de sätts upp, spela in mellan klockan 15.00 och 06.00, sparas i 30 dagar och kommer bara att användas vid misstanke om brott.

Uteserveringar, fönster och entréer till verksamheter och bostäder kommer att maskas digitalt.

Källa: Borås stad

LÄS MER:Regeringen vill förenkla för kameraövervakning

LÄS MER:Strömmer (M) vill se krafttag mot yngre – vill sänka straffåldern

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken “Borås” på gp.se hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS