Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås, ser allvarligt på regeringens besked om att avbryta planerna på ett höghastighetståg mellan Göteborg och Borås. Bild: Anders Engström
Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås, ser allvarligt på regeringens besked om att avbryta planerna på ett höghastighetståg mellan Göteborg och Borås. Bild: Anders Engström

Boråstoppen rasar: ”Regeringen bryr sig inte om Västsverige”

Regeringen har beslutat att lägga projektet med den nya höghastighetsbanan mellan Göteborg och Borås på is.
Kommunstyrelsens ordförande i Borås, Ulf Olsson (S), rasar nu mot beskedet.
– Jag tror man får hoppas på att det blir en annan regering efter valet 2026. Den nuvarande regeringen bryr sig inte om Västsverige, säger han.

Regeringen har beslutat att projektet med höghastighetståg mellan Göteborg och Borås läggs på is och vill i stället utreda en ny lösning. Kommunstyrelsens ordförande i Borås Ulf Olsson (S) säger att de i staden jobbat för en ny järnväg mellan städerna i snart 40 år.

– Jag tycker att det är ett allvarligt besked för utvecklingen av Västsverige och Borås-Göteborg. Vi behöver ha en ny modern järnväg mellan Göteborg och Borås. Då fungerar det inte att bara försöka rusta upp den gamla järnvägen för det kommer inte gå att lösa en effektiv pendling mellan städerna. Det kommer fortfarande att vara betydligt mer effektivt att åka bil eller buss mellan Borås och Göteborg och det är inget modernt sätt att pendla på.

Anser att regeringen är Stockholmsfixerade

Han menar att beskedet om höghastighetsbanan är ett tecken på att regeringen är för Stockholmsfixerad.

– Det här är Sveriges tredje största pendlingsområde. Göteborg är nav i Västsverige och Borås är västra Sveriges näst största stad. Vi ligger långt efter i vår infrastruktur, du skulle aldrig acceptera detta om du bodde i Stockholm, att ha så undermålig pendling mellan Stockholm och Uppsala.

– Jag tror att man får hoppas på att det blir en annan regering efter valet 2026, vi är i det läget. Den nuvarande regeringen bryr sig inte om Västsverige.

Trafikverket ska få ett nytt uppdrag där ett modifierat alternativ för sträckan ska tas fram. Samtidigt ska en sådan inte påverka den planerade trafikstarten.

Hur kommer det att påverka Borås stads arbete, ni har satt igång med detaljplanearbete och liknande?

– Då är väl det arbetet bortkastat förmodligen.

LÄS OCKSÅ: Överfulla 100-bussar – resenärer vittnar om kaos

LÄS OCKSÅ: Knökat på buss 102 – som ska ta sjukhuspersonal till jobbet

Missa inte det senaste från Borås!

Nu kan du få alla våra Boråsnyheter, reportage och krönikor som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Borås. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.