Borås Bright Art tar ut konsten på gatorna – ”Sinnligt och visuellt”

När många städer blir mörkare i elkrisens spår blir Borås ljusare. Borås Konstmuseum gör sin största satsning på över ett år när ljusutställningen Borås Bright Art kör igång.
– Stäng av tv:n och gå ut och titta på konsten i stället, det är billigare, säger museichef Eva Eriksdotter.

ANNONS
|

I närmare två år har planerna på en ljusutställning pågått på Borås Konstmuseum, och det är det största de har gjort sedan Biennalen 2021 då staden firade 400 år. Innan dess var det pandemi och större satsningar uteblev eller förde en tynande tillvaro på grund av att antalet besökare måste begränsas.

Museets förste curator Caroline Gustafsson har haft ansvar för utställningen och har samlat konstnärer från hela världen till utställningen i Borås.

– Vi bestämde oss för att utforska ljuskonsten och det kändes fint att kunna göra något när det är som mörkast, säger hon.

– Det är en sinnlig och visuell utställning och vi vill att den ska bidra till att vi har fler glada människor i Borås – konstverken ska väcka känslor och beröra, och dessutom förenar de nytta med nöje.

ANNONS

Hon hoppas att de ska nå ut till besökare som inte vanligtvis besöker museet med utställningen.

– Den är väldigt tillgänglig, och jag hoppas att folk blir nyfikna.

De konstnärer som bidrar till Borås Bright Art har jobbat mer eller mindre fritt med sina visuella och audiovisuella installationer, och några verk är helt nya medan andra har förkommit på tidigare utställningar på andra platser. Aleksandra Stratimirović har flera verk med i Borås Bright Art. Ett av dem är Brilliance som hon har utvecklat och anpassat till lokalen genom flera utställningar, bland annat på Göteborgs Konstmuseum, och som fyller ett helt rum på museet med en 16 minuter lång loop, ett annat My Light Future som är ett samarbetsprojekt med barn i förskoleåldern i Borås.

– Jag intervjuade dem och en av dem sa orden ”Jag måste tänka”. De sitter på museets tak nu, berättar hon.

Utställningen har ifrågasatts

Också Borås stad har en plan för att spara energi, och då även på utebelysningen som föreslås släckas på platser där det inte är nödvändigt för säkerheten eller för trivseln. Eva Eriksdotters förhoppning är att utställningen ska bidra till just trivseln på stan, och hon berättar att de vid upprepade tillfällen har fått bemöta kritik mot att ha en ljusutställning just nu, under pågående elkris, så hennes argument är väl genomtänkta, slipade och ofta använda:

ANNONS

– Den uteinstallation som drar mest el drar inte mer än en kaffebryggare, säger hon.

– Verken har ledbelysning som är energisnål, och det är faktiskt så att en tv drar mer. Det är billigare att stänga av tv:n och gå ut på stan och titta på konsten i stället. Dessutom har konstnärerna tänkt på miljön mycket längre än många andra och har jobbat medvetet med det redan innan.

Caroline Gustafsson fyller i genom att upplysa om att det under just den här utställningen är mycket färre lampor tända på museet eftersom ljusinstallationerna kräver mörker för att komma till sin rätt, och hennes analys är att konstverken drar mindre el än de spotlights och lampor som brukar vara tända för att belysa konstverken och lysa upp lokalerna.

Tänds när det mörknar

Samtidigt med öppnandet av Borås Bright Art pågår Lights in Alingsås, de båda utställningarna överlappar med någon vecka. Men det finns en viktig skillnad, menar Eva Eriksdotter.

– I Alingsås jobbar man i huvudsak med ljusdesigner, vi jobbar med konstnärer, och det är inte bara ljus eller ljusprojektioner utan upplevelser med spännande uttryck här i Borås, säger hon.

Konstverken kommer att vara tända från skymningstimmen runt fyra, fem på eftermiddagen till midnatt och sedan ett par timmar på morgonen, bortsett från något verk som kommer att lysa hela tiden eftersom det inte går att släcka. Ett verk kommer också att bli kvar efter det att utställningen avslutas i mitten av januari (utomhusinstallationerna) och i slutet av februari (på museet). Det är Raha Rastifards The Third Line som kommer att stanna kvar i Borås på platsen mellan Borås Konstmuseum och Gustav Adolfs kyrka.

ANNONS

15 konstnärer deltar i Borås Bright Art

Matej Bizovičar (Slovenien)

Mikael Ericsson (Sverige)

Tamar Frank (Nederländerna)

Paul Friedlander (Storbritannien)

Bertrand Gadenne (Frankrike)

Rune Guneriussen (Norge)

Ema Kobal (Slovenien)

Kari Kola (Finland)

Lena Mattsson (Sverige)

Raha Rastifard (Iran, Tyskland)

Egill Sæbjörnsson (Island)

Yoko Seyama (Japan)

Aleksandra Stratimirović (Ryssland, SE)

Beam Team (Slovenien)

Cecilia Ömalm (Sverige)

Utställningen öppnar 28 oktober 2022 och avslutas 15 januari 2023 (utomhus) och 26 februari 2023 (på museet).

LÄS MER:Fotat allt från terrordåd till Trump

LÄS MER:Recension: ”Hilma” i regi av Lasse Hallström

LÄS MER:Recension: ”Pontus Hultén –den moderna konstens anförare” av Claes Britton

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS