Årets björnunge på Borås djurpark är här – se lilla Kåra i idet

Årets björnunge har sett dagens ljus på Borås djurpark. På onsdagen fick GP:s team på plats träffa den bedårande lilla Kåra inne i idet. Hon är fortfarande för liten för att ta sig över tröskeln ut i hägnet.

ANNONS
|

För drygt två månader sedan, den 24 januari, födde björnhonan Nora sin lilla unge på Borås djurpark. Mor och dotter tillbringar än så länge allt tid tillsammans i idet inne i parken. Björnbebisen, som också blir den enda i år i djurparken, namngavs så sent som på tisdagen, den 4 april, och fick då namnet Kåra.

– Hon har fortfarande inte riktigt kunnat gå ut, det är hon för liten för, och visningsmässigt är hon inte stor nog förrän troligen i maj, säger Johan Jönsson, zoolog på djurparken.

Till dess kommer Kåra att vara inne i idet i björnhägnet tillsammans med mamma Nora. Se filmen på björnungen i spelaren ovan.

ANNONS

Brunbjörnen och dess ungar

Björnen lever solitärt, vilket betyder att hane och hona inte lever ihop. De parar sig på sommaren och sedan föder björnhonan 1-4 ungar i idet i januari-februari. Den faktiska dräktighetsperioden är dock inte längre än knappt två månader – för trots att björnen parar sig på sommaren så fäster inte de befruktade äggen vid livmoderns vägg och börjar växa förrän i idet. Honan tar själv hand om ungarna som stannar i ett eller ett par år med honan.

Källor: Järvzoo, de5stora

LÄS MER:Händelserna som skakat Sveriges djurparker 2022

LÄS MER:Borås djurpark avlivade sina vargar – nu får de skarp kritik

LÄS MER:96 döda djur på Borås djurpark – på knappt ett år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS