Åklagaren yrkar på 14 års fängelse för högskolemordet

Han misstänks ha legat i bakhåll och sedan skjutit 25-årige Ziad El Hassan till döds. Nu yrkar åklagaren på att han ska dömas till 14 års fängelse.
Efter den sista rättegångsdagen ska den misstänkte mördaren vara kvar i häktet
– Det är en avrättning i princip, säger kammaråklagare Andreas Ekengren.

ANNONS
|

När tingsrätten meddelade att den misstänkte mördaren skulle kvarstå i häktet tills domen meddelas möttes det av applåder bland åhörarna i säkerhetssalen i Alingsås tingsrätt, anhöriga till Ziad El Hassan.

– Man ska vara medveten om att det är ett omfattande mål. Vi får se, men det är säkert så att tingsrätten kommer att fortsätta överläggningarna i det här målet, säger kammaråklagare Andreas Ekengren efter rättegångens slut.

Åklagaren: ”En avrättning i princip”

Den 3 november 2020 mördades den 25-årige Ziad El Hassan utanför högskolan i Borås. Han blev skjuten med två skott. Enligt åklagaren ska det ha varit två personer som legat i bakhåll utanför Ziad El Hassans flickväns lägenhet.

ANNONS

– Det är en avrättning i princip, sade kammaråklagare Andreas Ekengren under sin slutplädering.

En av personerna, en man i 20-årsåldern, har åtalats misstänkt för mord och grovt vapenbrott. Han åtalas även för försök till mord då Ziad El Hassans vän, som var med vid händelsen, riskerade att träffas av skotten. På fredagen hölls den sista rättegångsdagen och kammaråklagare Andreas Ekengren yrkar på 14 års fängelse för den misstänkte mördaren.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, sade Andreas Ekengren.

Andreas Ekengren tryckte i sitt slutanförande på att man behöver se bevisningen i sin helhet. Att bevisningen sammankopplad ger en indiciekedja som är tillräckligt stark för att visa att den misstänkte mannen var en av de två som mördade Ziad El Hassan. Han pekade bland annat på övervakningsbilder och vittnesmål som enligt honom visar på en konflikt mellan Ziad El Hassan och den misstänkte mördaren.

Stor vikt vid kronvittne

Han visar också övervakningsfilmer på dagen för mordet där han menar att den misstänkte mördaren och en annan vandrat runt på Norrby maskerade. En bil som åklagaren menar tillhör den misstänkte har också en kort tid efter mordet setts köra från mordplatsen.

Andreas Ekengren lyfte även fram kronvittnet, som har vittnat om att den misstänkte mördaren erkänt mordet för honom i häktet, mot möjligheten att han kan få strafflindring i ett annat fall där han är misstänkt. Försvarsadvokat Ulrik Smedberg har varit kritisk till användningen av kronvittnet.

ANNONS

– Jag delar inte den uppfattningen. Den här reformen kom ju till för att man ska försöka komma tillrätta med den tystnadskultur som finns, särskilt inom den här typen av grov organiserad brottslighet eller grov brottslighet, säger han.

Hur tycker du tingsrätten ska bedöma kronvittnet, han får ju en möjlig motbetalning för detta?

– Tingsrätten måste såklart ta det i beaktande när man väger in trovärdighet och tillförlitlighet. Jag tycker framförallt att det är viktigt att ta i beaktning vilka uppgifter han lämnar och var han kan ha fått det här ifrån.

Försvaret: ”Den parallella utredningen har skadat utredningen”

I andra hand yrkar Andreas Ekengren på att den misstänkte mördaren ska dömas för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Då den misstänkte vid tidpunkten var under 21 år kan han, enligt den lagstiftning som rådde vid gärningstiden, inte dömas till livstids fängelse.

Mannen i 20-årsåldern har under inledningen av rättegången förnekat brott på alla de punkter han står åtalad för.

Ulrik Smedberg menade under förhandlingen att kronvittnet inte lämnat några nya uppgifter och att tingsrätten helt borde bortse från vittnesmålet.

– Han lämnade inte en enda uppgift som inte var känd förutom att han erkänt mordet, sade han under sin slutplädering.

Han pekade också på att åklagaren inte kunnat knyta den misstänkte mördaren till mordplatsen. Han var också kritisk till utredningens robusthet och han menar att den innehåller stora brister, bland annat den parallella utredning som gjorts av de poliser som står åtalade misstänkta för bland annat grovt tjänstefel.

ANNONS

– Den parallella utredningen har skadat utredningen, sade han.

LÄS MER:Vittnar i utbyte mot lägre straff – försvaret: ”Otäckt”

LÄS MER:Misstänkte mördaren berättade för häktesgrannen: ”Kallblodigt”

LÄS MER:Deras son mördades – berättar om sveket och sorgen

LÄS MER:Man i 20-årsåldern åtalas för mord i Borås

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken “Borås” på gp.se hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS