Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Borås Wäfveri i konkurs

Borås Wäfveri har beslutat ansöka om konkurs. - Situation i bolaget var ohållbar, säger styrelseordföranden Stig-Arne Blom.

Ansökan om konkurs i börsnoterade Borås Wäfveri lämnade in till tingsrätten på förmiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det anrika Borås Wäfveri grundades 1870.

Både det svenska moderbolaget och dotterbolaget, estniska Krenholm Valduse begärs i konkurs.

På huvudkontoret i Göteborg jobbar ett tiotalt personer. De flesta anställda, cirka 450 personer jobbar i det estniska dotterbolaget där produktionen ligger.

Störste fordringsägare i konkursen blir Handelsbanken, enligt Stig-Arne Blom. Bland förlorarna finns en rad leverantörer och bolagets aktieägare, främst huvudägarna Mats Gabrielsson och Johan Claesson.

- De har ställt upp på ett oerhört sätt, säger Stig-Arne Blom.

Bland kunderna finns bland annat textilkedjan Hemtex.

Bolaget har drabbats av förluster samtidigt som försäljningen inte lyft som planerat. Höga bomullspriser har försämrat lönsamheten för bolaget ännu mer under hösten.

- Vår ekonomiska situation gjorde att vi inte kunde köpa in bomull i förväg, säger Stig-Arne Blom.

Under första halvåret gick bolaget back med 24 miljoner. För några dagar sedan beslöt bolaget att senarelägga rapporten för tredje kvartalet. Orsaken var en "diskussion med bolagets finansiärer", enligt företagsledningen.

Konkursbeslutet kom sedan handeln med bolagets aktier stoppats på börsen.

"Det har gjorts massiva försök att rädda Krenholm genom kostnadsminskningar i form av neddragningar av personal samt betalningsplaner med några större fordringsägare, trots dessa åtgärder har Krenholm inte kunnat räddas", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"En mängd faktorer har påverkat ovanstående beslut. Under början av hösten har försäljningsinsatsen intensifierats, dock har detta inte givit önskat resultat. Under oktober hade vi ytterligare en månad med stort negativt kassaflöde. Prognoserna pekar på att denna negativa trend fortsätter i november och december samt även Q1 2011." skriver bolagets vd Carl-Henrik Koit.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.