Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari.

"Bombvåg planeras i jul"

al-Qaida-terrorister planerar självmordsattacker i Europa och USA under julhelgen. Det hävdar källor i Irak.

Uppgifterna kommer från irakiska myndigheter som förhört fängslade upprorsmän om planerna, rapporterar The Daily Mail.

Enligt irakiske inrikesministern Jawad al-Bolani var självmordsattentatet i Stockholm en av de planerade attackerna som upprorsmännen berättat om.

al-Bawlani och Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari säger att Irak har informerat Interpol och larmat myndigheter i Europa och USA om de nya uppgifterna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Vilka länder som hotas framöver framgår inte.

Magnus Ranstorp, terroristexpert vid Försvarshögskolan, bedömer uppgifterna om planerade al-Qaida-attentat som trovärdiga.

- Det finns ingen anledning att inte tro att det kan ligga något i dem. Det finns alltid en oro och beredskap kring julhelgerna. Men hoten behöver inte nödvändigtvis rikta sig mot Sverige — det finns även andra länder som upplever en förhöjd hotbild, säger han och nämner Danmark, Storbritannien, USA, Frankrike och Tyskland som troligare måltavlor.

Om självmordsbombaren i Stockholm var delaktig i al-Qaidas planer är dock mer osäkert, anser Ranstorp:

- Det finns oklarheter kring hans resemönster till Irak, det är allt man kan säga i det här läget.

Han tycker inte att det finns skäl till oro, trots de nya uppgifterna.

- Det finns en mycket stor volym av hot därute. Men risken att man hamnar på fel plats, i fel stad, i fel land är ändå extremt liten. Det måste vara business as usual, man kan inte gå omkring och vara rädd, säger han.

Brittisk polis utreder om det finns ett samband mellan självmordsbombaren i Stockholm och den radikale imamen Abu Hamsa al-Masri i London, skriver Svenska Dagbladet.

al-Masri är känd för att hylla al-Qaidas ledare Usama bin Ladin och avtjänar sedan 2006 ett sjuårigt fängelsestraff för uppvigling till mord på ickemuslimer. Polisen vet dock ännu inte om bombaren besökt den moské där al-Masri var verksam.

.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.