Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bombmannen – nybliven trebarnsfar

Här är en bild av självmordsbombaren Taimour Abdulwahab i Jordanien våren 2010. Han sa att han åkte dit för att arbeta. I hemlighet förberedde han sig för det heliga kriget.

Bilden publicerade han på sin facebooksida.

Han noterade att han inte befann sig långt från Jerusalem, den heliga staden.

Taimour Abdulwahad kom från Irak till Sverige med sin familj som 11-åring 1992. Han växte upp och gick i skola i Tranås.

Han gillade idrott, spelade basket och var omtyckt av flickor. Gick på naturvetenskaplig linje på gymnasiet med bra betyg.

Efter skolan flyttade han till Storbritannien där han på Bedfordshireuniversitetet i Luton utbildade sig till sjukgymnast (physiotherapist) med inriktning på idrottsskador.

Där gifte han sig. När han för ett drygt år sedan sökte en andra hustru på en muslimsk datingsajt berättade han att han hade två döttrar och att hans hustru gått med på att han skaffade sig ytterligare en hustru eftersom han ville ha en stor familj. Nyligen fick han och hustrun ett tredje barn.

Det var i Luton, enligt brittiska medier känt bland annat för att dess moské ofta besöks av extrema islamistiska predikanter, som Taimour Abdulwahad utvecklade en våldsbejakande extremism.

Hur extrema hans åsikter var anade inte ens hans närmaste. Han ljög för dem om varför han reste till Mellanöstern. Det var inte för att arbeta och tjäna pengar utan för Jihad, det heliga kriget, berättade han i sitt sista meddelande som han mejlade till nyhetsbyrån TT och Säpo.

Dagen före sin 29-årsdag sprängde han sig till döds.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.