Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Bombdåd mot sovande barnfamilj

Åklagaren misstänker att en konflikt i taxibranschen fick en man att placera en bomb utanför ett hus där en barnfamilj låg och sov. När bomben exploderade krossades fönstren bredvid den spjälsäng där ett spädbarn låg och tryckvågorna orsakade stora skador på villan. Nu har en man dömts för bombattacken.

Natten till den 15 september exploderade en bomb som placerats bredvid en bostad i Malmö. Hela garageporten slets ut, muren skadades av tryckvågen från explosionen och fönstren i ett burspråk krossades.
I rummet innanför burspråket låg en familj och sov. Och precis vid fönstret stod en spjälsäng med en åtta månader gammal bebis.
Lyckligtvis skadades de inte fysiskt vid explosionen.

LÄS MER: Bomb exploderade bara några meter från sovande spädbarn

Tyngsta bevisen

Två personer åtalades för allmänfarlig ödeläggelse. "Gärningen har framkallat fara för annans liv eller hälsa och för omfattande förstörelse av annans egendom", skrev åklagaren i stämningsansökan.
De båda åtalade nekar till brott.
– Absolut oskyldig, säger en av dem i polisförhör.
Viktig bevisning i målet är en övervakningsfilm. En filmsekvens från brottsnatten visar hur två män närmar sig bostaden flera gånger och tillslut smyger de sig nära huset - med sig har de bomben som låg i en vit låda, från lådan kom sladdar. Lådan ställdes sedan ner på marken bredvid bostaden. Strax efter att männen lämnade platsen springande, exploderade sprängladdningen.

"Vem som helst kan likna mig"

När de åtalade under förhör fick se bilder från husets övervakningskamera nekar de till att det är de själva de ser.
– Vem som helst kan likna mig, säger en av dem till polisen om likheten.
– Det kan hända att den här personen liknar mig eller väskan liknar den här väskan, men jag själv har inte befunnit mig på den här platsen, säger den andra mannen.
Annan viktig bevisning är att man hittat samma typ av sprängämneskomponent på både brottsplatsen och en väska som tillhör en av de misstänkta.

Fängelse i fem år

Nu har domen kommit.
Tingsrätten konstaterar att de män som syns på övervakningsfilmen var delaktiga i sprängningen. Det rätten har tagit ställning till är om det är just de åtalade männen som är de som syns på filmen.

Malmö tingsrätt dömer en av männen, en man i 25-årsåldern till fängelse i fem år för allmänfarlig ödeläggelse, grov misshandel och grovt vapenbrott.

Rörande bombattentatet skriver tingsrätten att det finns "ett par indirekta bevis med högt bevisvärde" som pekar mot honom som skyldig bombman. Bland annat när det gäller sprängämnesresterna på mannens väska och att han syns på övervakningsfilmen. "Det sammantagna bevisvärdet av dessa omständigheter och av den i övrigt presenterade utredningen är tillräckligt för att slå fast att det är ställt utom rimligt tvivel att (mannen i 25-årsåldern) har gjort sig skyldig till den sprängning som avses med åtalet", skriver rätten.

Den andre mannen, som är i 20-årsåldern, frias helt.
Tingsrätten skriver att det finns omständigheter som pekar på att mannen i 20-årsåldern skulle vara skyldig men rätten anser inte att de omständigheterna tillsammans ger "en tillräckligt tydlig bild av att han skulle vara en av gärningsmännen". Det rör sig om så mycket tvivel "att åtalet mot honom ska ogillas".

- Det är en helt korrekt dom, säger Mikael Nilsson som försvarade mannen i 20-årsåldern.
Han fortsätter.
- Det fanns vissa tecken som pekade åt min man men det fanns ingen bevisning att han gjort detta och han förnekade det också. 

Blodig konflikt i taxibranschen

Åklagaren har tidigare sagt att bombattacken misstänks vara en del av en blodig konflikt inom ett taxibolag.
– I det här huset bor en familj. Men det är också en annan person som är skriven på en här adressen som inte bor där. Den här personen och den personens släktingar har haft en konflikt med andra personer, sa kammaråklagare Jörgen Larsson när stämningsansökan lämnades in.
– Det har funnits och finns en konflikt om ett taxibolag. Det handlar om äganderätten till det här bolaget, vem om ska äga det.
Rätten anser dock inte att det är bevisat att just detta ligger bakom sprängattentatet.

GP har även sökt den andra mannens advokat.