Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bolshevikings låter Balkan möta Norden

Under många år har göteborgarna haft turen att få festa till musik från Balkan på hemmaplan, och de verkar inte behöva sluta med det. På lördag går Göteborg Balkan Festival av stapeln för första gången, med bland andra Bolshevikings på scen.

Bolshevikings sångare Eugene Wolynsky beskriver bandet som en hybrid: de har ena foten i den nordiska hårdrocken, och den andra i musik från Balkan och Ukraina.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Rent musikaliskt är Bolshevikings det nordiska tunga, och det orientaliska heta. Vår musik är multispråklig. Ryska, svenska och engelska finns med, säger Eugene Wolynsky.

Enligt honom varierar temat i låtarna beroende på vilket språk som används. Till exempel är de ryska sångerna regimkritiska och andliga, medan de svenska handlar mer om diskbänksrealism. Att använda olika språk var dock inte ett medvetet val.

– Hälften av oss är immigranter. Vi lär oss olika språk just nu, då blir det så. Det var inte medvetet, utan en självklarhet, säger Eugene Wolynsky.

Bolshevikings sångare har en idé om varför musiken från Balkan är så omtyckt i Sverige.

– Av samma anledning som salsa är så populärt: det är handel med temperament. När vi kör balkan, eller någon spelar salsa eller tango, levererar vi ett temperament som svenska folket generellt saknar, säger Eugene Wolynsky.

Så vad, förutom temperament, kan vi då förvänta oss av bandets spelning på Göteborg Balkan Festival i morgon?

– Vi försöker vara artister på scen, inte musiker. Jag förstår inte hårdrocksband som bara står och glor på sina strängar. Det är förbjudet för oss. Vi måste attackera!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.