Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bolsheden får vårdcentral

KUNGSBACKA: I september kommer en ny privatdriven vårdcentral att öppnas i gamla Billhällshuset i Bolsheden. I dag klubbar de lokala vårdpolitikerna avtalet med Kungsportens familjeläkare.
I samband med att Vårdval Halland infördes inbjöds privata vårdaktörer att söka ackreditering hos landstinget för att driva vårdcentraler i hela Halland. I Kungsbacka visade Familjeläkarna AB intresse för att starta en efterlängtad vårdcentral i Kullavik och Carema hade planer på en i centrala/norra delarna av kommunen. Båda drog sig dock ur sedan de bedömt att de ekonomiska förutsättningarna var orättvisa. De ville, precis som landstingsdrivna vårdcentraler, ha en fast bas att stå på i form av patienter. Att bara få patienter som gjorde ett aktivt val och listade sig hos dem, ansåg båda företagen var för osäkert.
I övriga Halland öppnade emellertid flera vårdcentraler enligt de givna förutsättningarna och besvikelsen var stor över det snöpliga utfallet i Kungsbacka.
- Ja, det var tråkigt. Men nu är det en helt ny aktör som tror så mycket på sin idé att de vill köra igång. Villkoren är desamma, de startar från scratch, säger Margareta Ödman (m), ordförande i Kungsbackanämnden.
Enligt Margareta Ödman drivs Kungsportens familjeläkare av en manlig och en kvinnlig läkare. Planen är att den nya vårdcentralen ska öppna i september.
Kungsbackanämnden hoppas att fler privata aktörer ska våga satsa i kommunen. Kommunen växer både genom inflyttning och födelseöverskott.
Högst upp på de lokala vårdpolitikernas önskelista står nu en ny privatdriven vårdcentral i nordöstra Kungsbacka.
- Där ska det byggas mycket, snart kommer ju hela Björkrisområdet, säger Margareta Ödman.